Četníci z Luhačovic - vznikne 2. série ze Znojma?

Čtyři roky starý seriál České televize Četníci z Luhačovic se vrací na obrazovky a s ním i otázka, zda se projekt dočká pokračování.

Dvanáctidílný seriál se svezl na vlně obrovské obliby historických kriminálek - ať už to bylo Panoptikum města pražského, Dobrodružství kriminalistiky nebo Četnické humoresky. Všechny tři seriály vznikly shodou okolností pod taktovkou režiséra Antonína Moskalyka.

Četníky z Luhačovic provázely svého času porodní bolesti, část seriálu se dokonce musela přetáčet, série ale nakonec vznikla a v době své premiéry se těšila poměrně slušné sledovanosti, za níž stál nikoli špatný scénář a režie. Té se ujali Biser Arichtev, Peter Bebjak a Dan Wlodarczyk.

Nejen proto v ČT začali připravovat pokračování, které mělo spatřit světlo světa v roce 2021. Jenže ve veřejnoprávní instituci došlo k zeštíhlována rozpočtu a kromě zrušení pokračování mini-série Marie Terezie (původně byl v plánu pátý a šestý díl, nakonec se natáčí pouze pátý) došlo i ke škrtu v podobě 2. série Četníků.

Záměr byl takový, že se děj, jehož ústřední postavou byl Pavel Zedníček, přesune z Luhačovic o kus vedle - do Kroměříže. Následně tvůrci chtěli zasadit druhou řadu do Znojma.

Video

"Dvě z hlavních postav první řady budou pokračovat i zde. Způsob vyprávění nových Četníků ale trochu zvážní. Na druhou stranu mohu slíbit, že nové postavy, které si diváci oblíbí, nezabiji hned při první možné příležitosti," uvedl před časem scénárista Petr Bok.

"V pokračování se tvůrci zaměří na dobu, kdy nová republika čelila hluboké krizi. Konec roku 1920 přinesl silnou vlnu deziluze z politických i hospodářských poměrů.  Přesunem děje do  Znojma se navíc otevírá hlavní téma celého seriálu: česko-německé vztahy, které dynamicky ovlivňovaly život Republiky Československé v podstatě po celou dobu její existence," plánovala ČT.

Natáčení mělo začít na podzim 2020 a vedle toho, že zkraje loňského roku nastala koronavirová pandemie, která se táhne dosud, byl hlavním faktorem pro pozastavení veškerých prací hlavně zmíněný fakt škrtu v rozpočtu.

"Programová rada ČT rozhodla o tom, že v rámci úspor ve výrobě bude zrušeno i natáčení seriálu Četníci ze Znojma. Jeho začátek byl naplánován na září příštího roku. Doposud probíhaly jen přípravné produkční práce a práce na scénáři," řekla v minulosti pro MF DNES mluvčí brněnského studia ČT Hana Orošová.

Je ale klidně možné, že se vznikem nových projektů, které ČT připravuje, že Četníci z Luhačovic v budoucnu přece jen ve výrobním plánu objeví. Režiséři mezitím roztočili řadu projektů: Arichtev např. veleúspěšné Kukačky, Bebjak několik celovečerních filmů, Wlodarczyk třeba krimiseriál Místo zločinu Ostrava.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.