Boží mlýny - nový komediální krimiseriál Jana Hřebejka

Jan Hřebejk se dal v posledních letech na tvorbu televizních seriálů a vedle HBO hojně natáčí také pro Českou televizi. O čem je nová šestidílná série Boží mlýny?

"Myslím, že tenhle seriál není úplný realismus. Je to zase pokus trochu jinak uchopit tenhle žánr kriminálky. Jde i o jistou nadsázku, která vychází z pravdivých kauz," říká představitel hlavní role Martin Myšička. 

"Divák by se mohl i pobavit, jaký způsobem kriminalisté načapají ty padouchy," dodává s úsměvem herec Dejvického divadla, kterému budou sekundovat talentovaný Eliška Křenová a Vincent Navrátil.

Na seriálu Boží mlýny s Janem Hřebejkem (Pelíšky, Pupendo, Rédl) spolupracoval scénárista Janek Kroupa (Expozitura). "My jsme tu pohádku pro dospělý trochu vyšperkovali," říká známý investigativní novinář, který po letech v Českém rozhlase nedávno přešel pod web Seznam Zprávy.

Hřebejk Boží mlýny natočil již před časem, v současné době pracuje na minisérii Pozadí událostí. Opět půjde o mix komedie a krimi a opět jí uvede Česká televize. V netradiční roli vyšetřovatelky se v něm objeví Martha Issová.

"Ty Boží mlýny mají pro mě takovou rafinovanost... Jsou to trochu pohádky," doplňuje Hřebejk ke svému nejnovějšímu počinu, který bude mít premiéru na ČT1 v neděli 11. dubna v prime-time.

Video

Na některé zločince je spravedlnost krátká – stačí mít dostatek peněz a podplatit šéfa policie závislého na výherních automatech. Úkol, který stojí před kapitánem Faitem (M. Myšička), přesahuje rámec schválených policejních postupů. Fait i jeho kolega Dobeš (R. Nebřenský) vědí, kdo je vrah, a tuší, jaká je struktura celého mafiánského gangu, který vede majitel casina Válek (M. Ruppert). Jenže úplatný Faitův nadřízený neustále maří vyšetřování. Fait se rozhodne jednat na vlastní pěst, zapojí do pátrání svého nejtalentovanějšího studenta Alexe (V. Navrátil) a začne svoji soukromou válku s policejní byrokracií i sebevědomou televizní reportérkou Markétou (E. Křenková). Když i Markéta pochopí, že pravda je na Faitově straně, vznikne neformální skupina Božích mlýnů: mstitelů, kteří trestají zločince navzdory systému. Komediální krimi seriál navazuje na tradici vyprávění o podrazech, fintách a několikanásobných léčkách. Nic není takové, jak se zpočátku zdá, a když nelze zločince potrestat legálně, je potřeba využít jejich lidských slabostí: pocitu beztrestnosti, nezranitelnosti, zbytnělého mafiánského ega, a vlákat je do situace, kde už nezáleží ani na zkorumpovaném šéfu policie, ani na slepém soudním procesu.

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.