Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005)

Skoro třicet se čekalo na to, čím se vlastně začalo – na Pomstu Sithů, třetí díl slavné Lucasovy ságy. A hned mohu prohlásit, že to skutečně stojí za to!

Mezi Republikou a Obchodní federací zuří krutá a nemilosrdná válka. U moci je tajemný kancléř Palpatine (nyní již mohu říct, že Darth Sidious) a celý děj se samozřejmě točí okolo Anakina Skywalkera, který se postupem času začne sympatizovat s temnou stranou Síly s nadějí na záchranu své milované ženy Padmé, která má dle jeho snu zemřít při porodu. Asi v polovině filmu se tak Anakin stane obávaným Darthem Vaderem - definitivně zahodí celý svůj život a postaví proti sobě všechny dosavadní přátele.

Proměna Anakina je skvěle ztvárněna a dokazuje, co všechno je člověk schopen udělat pro svoji lásku – přejít k temné straně Síly a vyhladit všechny Jedie. Zatímco v minulých dvou epizodách byla psychika postav spíše opomíjena, zde to Lucas konečně napravil. Sledujete hluboké drama, s excelentní psychikou postav dokonalou atmosférou a fascinujícím příběhem.

První dvě desítky minut ještě tak trochu připomínají druhou epizodu, takže se dočkáte klasických komických situací a spíše úsměvné akce. Poté se však už moc smát nebudete, naproti tomu budete plně soucítit se všemi hlavními postavami a oddávat se těm nejpropracovanějším akčním scénám. Navíc tu konečně nechybí ani emoce, poněvadž scény, kdy jsou likvidováni zbývající Jediové, pohled na mistra Yodu tak zdrceného, že mu upadne hůl, je naprosto fascinující a zanechá ve vás hluboký dojem. Stejně tak závěrečný souboj Dartha Vadera a Obi-Wana Kenobiho, který ho s dobrou vůlí chtěl ještě v posledním možném okamžiku přivést zpět na správnou stranu, mistra Yodu bojujícího v Senátu s Darthem Sidiousem a nakonec i závěrečné scény s předáváním Luka a Lei, narážky na Novou naději i další minulé díly - to vše je naprosto úchvatné a nepopsatelné, musí se to vidět.

Pomsta Sithů je takové Impérium vrací úder. Tyto dvě epizody mají skutečně mnoho společného a zcela oprávněně je považuji za nejlepší díly ságy. Je zvláštní, jak špatné jsou oproti Pomstě Sithů minulé dva díly a tento naprosto vyniká. Je to zvláštní, leč, je tomu tak. A dostáváme se zase k efektům, které jsou samozřejmě „maximálně dobré“, stejně tak jako všechny ostatní aspekty – speciálně hudba obsahuje motivy ze všech minulých epizod, prohlubuje je a nakonec přináší i zbrusu nové a výsledkem je mistrovské dílo. Byly opraveny snad všechny chyby z minula: zprvu jsem tomu nevěřil, později uvěřil – dialogy již nyní netropí žádnou ostudu, ale jsou přirozené a zkrátka povedené, kýč tu vůbec nenajdete.

K dokonalosti chybí jen málo, vše, co fanoušci chtěli, konečně mají a pro řadového diváka to znamená skvělou, mistrovsky povedenou podívanou. George Lucas si prostě nechal to nejlepší na konec a upřímně uznávám, že se mu to vyplatilo. May the force be with you!

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Hvězdné války: Epizoda III - Pomsta Sithů

(Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith)

Režie: George Lucas

Další články v kategorii