Mrtvý sníh

Bezstarostné velikonoční prázdniny se můžou rychle zvrhnout v otřesnou noční můru, obzvlášť když je partě studentů naruší tlupa nemrtvých nácků...

Mrtvý sníh natočil v roce 2009 norský filmař Tommy Wirkola, který se proslavil o dva roky dříve pokleslou nízkorozpočtovou parodií Kill Buljo. Mrtvý sníh poměrně originálně navazuje na kultovní horory jako Braindead Petera Jacksona nebo Evil Dead Sama Raimiho, jehož je v podstatě svéráznou variací.

Do opuštěné horské chatky uprostřed zmrzlých a zasněžených hor přijíždí skupinka studentů, kteří si zde chtějí užít divoké prázdniny plné alkoholu a sexu. Historkám o nacistickém vojsku, které do hor uprchlo, se vysmějí, avšak přesně dle očekávání a v souladu s pravidly hororu se brzy ocitají obklopeni hordou nazi-zombies a začíná lítý boj o přežití.

Mrtvý sníh rychle opustí temný tón a solidně budované napětí se mění v bláznivou a potrhlou řežbu zpestřenou bungee-jumpingem na střevech německého vojáka. Šílené absurdnosti neberou konce stejně jako odkazy k "významným" dílům novodobé hororové historie. 

Představitelé hlavních rolí ani neusilují o vykreslení hlubší psychologie postav, neboť se to ani neočekává a navíc trudný konec každého zúčastněného je více než jasný. 

Mrtvý sníh absorbuje snad všechna myslitelná žánrová klišé, od tupého příběhu, kašírovaných postav až k motorové pile, snad ve snaze vzdát hold svým vzorům. Neoplývá sofistikovaným humorem a hlásí se k odkazu bizarních hororů, ale žádné nové obzory se bohužel ani nesnaží objevit.

Co se týče krve, utrhaných končetin a vyhřezlých střev, Mrtvý sníh teatrálními surovostmi rozhodně nešetří. Díky hloupým postavám se daří vytvořit z masakru mezi nemrtvými nazi-zombies a partou přerostlých studentů opravdu zábavnou a dynamickou show, která zvráceným a morbidním způsobem rozhodně pobaví.

Pokud v bizarním souboji najdete zalíbení, jistě vás potěší, že Tommy Wirkola letos vypustil do světa pokračování svého veledíla s názvem Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý, ve kterém svůj cit pro groteskní brutalitu posunul ještě o kus dál.

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Mrtvý sníh

(Dead Snow)

Režie: Tommy Wirkola

Další články v kategorii