Jezero smrti

Jezero smrti, oceňovaný debut Jamese Watkinse, je britskou odpovědí na populární vlnu surových a teatrálních hororů a na pozadí jednoduché zápletky rozehrává brutální hru o přežití.

Britské horory se proslavily především díky studiu Hammer Film Productions, které od poloviny padesátých let chrlilo pokleslé žánrovky a krvavé remaky americké klasiky. Dodnes tvoří horory z této produkce významnou větev britské hororové scény. James Watkins, britský scenárista a režisér, ještě než u Hammer Film Productions natočil Ženu v černém s Danielem Radcliffem v hlavní roli, prorazil provokativním a iritujícím hororem Jezero smrti

Mladý pár Jenny a Steve, si přijíždí užít odpočinkovou dovolenou k jezeru. Jejich idylku naruší parta místních výrostků, ale vzájemné pošťuchování nabere na obrátkách, napětí i násilí eskaluje a vše se nevyhnutelně řítí k tragickému konci.

Jezero smrti čerpá z oceňovaného Vysvobození a navazuje na tradici Peckinpahových Strašáků a Cravenova Posledního domu nalevo. Zároveň si při konfrontaci s naprosto odpudivými mladistvými bídáky nelze nevzpomenout na Hanekeho Funny Games.

Jezero smrti není typickým atmosférickým hororem, nevsází na budování napětí ani na šokující zvraty. Film kupí teatrální surovosti a operuje s fatální neuvěřitelností nešťastných náhod a nehod, které množství prolité krve ještě absurdněji násobí. Přímočaře se od začátku jasně profilují všechny postavy a je snadno čitelný i jejich krutý a nevyhnutelný, přičemž některé postavy (vlastně všechny záporné) jsou podány a zahrány tak, že je musíte nenávidět.

Britská odpověď na vlnu nových hororů prosazujících mučení a krev skvěle zapadá do celkového konceptu bezmyšlenkovitého modelu mlýnku na maso. Tím spíše překvapí, že se v roli Steva objevuje obstojně hrající Michael Fassbender. Jenny si zahrála Kelly Reilly, jejich největšího protivníka ztvárnil tehdy kariéru rozjíždějící Jack O’Connell.

Celkově nemá Jezero smrti vyšší ambice a je jen sledem příhod ze života mladého sadisty, některé scény jsou na hraně vkusu, ale přesto k trapnosti nesklouzávají. Iritující (a v podstatě skvělé) herecké výkony mladých sígrů nemusí každý dobře snášet. Jezero smrti ale strhne a zaujme svým tempem a explicitním násilím a neskrývaně hraje na temnou a morbidní strunu.

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Jezero smrti

(Eden Lake)

Režie: James Watkins

Další články v kategorii