Děs přichází z televize

Je to teprve nedávno, co Česká televize představila své podzimní hity. Pokud se vám zdálo, že zábavního dna se již tuzemské televize dotkly, vyvedeme vás z omylu. Letošními hity jsou recyklačky, vykrádačky a VyVolení!

Z loňských premiér se udržel akorát novácký Gympl, o jehož bídné kvalitě jsme informovali po odvysílání prvního dílu. Prima svůj Obchoďák zavřela, na Základce se přestalo raději učit, ČT stáhla nedomyšlené Ententýky. Ale to vše jen proto, aby nás mohly tyto televize zavalit něčím ještě horším.

Jako tradičně si chce Prima vytvořit náskok, proto začíná s novými pořady již nyní. Se seriálem skutečných příběhů Křižovatky života zatím žádný výrazný úspěch nemá, ačkoliv je troufale nasadila proti dalšímu nováckému sukcesu o lékařích Doktoři z Počátků. Ani další očekávaný hit, česká verze zábavné show QI, se nesetkala se zásadním uznáním, což je především zásluha nešťastné volby moderátora (Leoš Mareš stylizovaný do Darka Vostřela, pozn. Ondřej) a jakási nepřenositelnost originálního britského konceptu. Prima se však nevzdává a nasazuje čtvrtý ročník veleúspěšné reality-show VyVolení, se kterou zabodovala v roce 2005. Zda i letos přiláká banda afektovaných labilních figurek s intelektem postřeleného dobrmana k obrazovce přes dva miliony diváků, není zatím jisté, neboť TV Nova plánuje konkurovat podobně intelektuálně náročným transgender sitcomem. Z osvědčených pořadu se na obrazovky Primy vrátí oblíbená soutěž amatérských a nevděčných kuchařů Prostřeno! a nové díly představí také omletý seriál Cesty domů.

Zdá se, že TV Nova ze svého schématu systematicky vyřadila filmy. Na konci léta zreprízuje Okresní přebor a následně nasadí dvakrát týdně nové díly nekonečné Ordinace v Růžové zahradě 2, pokračovat budou i stále oblíbenější Doktoři z Počátků (nedělní prime-time). Neuvěřitelně prázdné výrostky z Gymplu televize Nova nabídne opět v pondělí a ve středu a páteční hlavní vysílací čas bude patřit pokleslé reality-show Výměna manželek. Filmové premiéry Nova nabídne pouze v sobotu večer. Podvečery divákům zpestří samozřejmě věčná Ulice, pozdější večer se představí odpudivě vypadající sitcom Pan Máma s Milanem Šteindlerem v hlavní roli obtloustlé matky bizarní rodiny. Pan Máma vychází z britského vzoru a je prakticky jedinou novinkou, kterou na podzim Nova vytasí. Nové díly odvysílají zaběhnuté pořady jako popíkovské Koření, bulvární Prásk!, incestní Rady ptáka Loskutáka nebo nepoživatelné Babicovy dobroty.

ČT chystá spuštění dvou nových kanálů, ČT :D, která se stane kanálem pro nejmenší a ČT Art, jenž má nabízet program pro náročné diváky, převážně celovečerní filmy (zahajovat bude snímkem Alois Nebel), inscenace, záznamy divadelních představení a dokumentární tvorbu. ČT se nechce nechat zahanbit a chce dokázat, že i její lékaři si zaslouží hlavní vysílací čas, takže na podzim bude mít premiéru nová Sanitka, díky čemuž jsme mohli celé léto sledovat původní Sanitku z 80. let. Překvapivě také ČT představí svou vlastní reality-show. Jedná se o pořad Hospoda U Druhé šance, původní koncept, kde se utká několik lidí (nezaměstnaných, ale nebojících se začínat znovu) o lukrativní pracovní pozici. Zájemci absolvují tříměsíční trénink – rekvalifikaci na kuchaře a nejúspěšnější z nich získá zaměstnání v restauraci jednoho z moderátorů, což nezní právě zajímavě. Dalším novým formátem ČT se stane pořad moderovaný Pavlem Zedníčkem Žiješ jenom 2x, který bude představovat zajímavé osudy seniorů. Na podzim změní Česká televize také loga. Nebude chybět ani další řada StarDance.

TV Barrandov také vsadí na osvědčený materiál a opět vykopává normalizační klenoty. S velkou pompou nabídne socialistické perly Žena za pultem a Třicet případů majora Zemana (Vladimír Brabec bude na obrázovkách dokonce dvakrát týdně). Mezi další vykopané relikvie patří moderátorka Marie Retková, která se začne objevovat po boku kolegy Aleše Cibulky. Pokračovat bude Barrandovský videostop, Sejdeme se na Cibulce, ale také pochybný publicistický pořad Radka Johna Bez cenzury. Novinkou bude diskusní pořad Témata týdne s Alešem Vyšohlídem. Dalším novým pořadem TV Barrandov se stane adaptace kanadského seriálu, který bude uveden jako Ona a on. Hlavními protagonisty se stanou Marek Vašut a Kateřina Brožová.

Jak je vidět, tuzemské televize nás opět budou týrat svými hloupými pořady, pokleslými reality-show a nekoukatelnými seriály. Nezbývá než se upnout k Hollywoodu a užívat si dokonalost iluzí, které umí nabídnout jen vysokorozpočtový spektákl.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Ordinace v růžové zahradě 2

Režie: Marián Kleis, Jiří Věrčák

Okresní přebor

Režie: Jan Prušinovský

Cesty domů

Režie: Jiří Adamec, Jaromír Polišenský

Sanitka II

Režie: Filip Renč

Další články v kategorii