Rambo: Do pekla a zpět

Opožděně, ale přecejen vám přinášíme recenzi nového akčního nářezu, ve kterém John Rambo opět kosí rákosníky jako za mlada. A věřte, stojí to za to!

Je to neuvěřitelné, ale comebacky největších prďáků všech dob se zatím jeví jako sázka na zaručenou parádičku, která se vyrovná i starším bratříčkům. Ať je to Rocky, nebo Rambo, Stallone nám stárne jen vzhledem, ale jeho styl a režisérský um se zdá mladší než kdykoliv předtím. Dokonce i to herectví, které se dříve skládalo ze dvou póz je nyní o poznání uvolněnější a mnohem uvěřitelnější. Čekání na veteránského hrdinu, kterému ale nikdo nepřeje a válka je pro něj to jediné co miluje a nenávidí zároveň, bylo dlouhé. Mnozí byli v rozpacích, ale po prvních upoutávkách bylo jasné, že Sly o svojí muskulaturu a schopnost ji využít v boji, nepřišel. Těšil jsem se a vyplatilo se!

Popisovat příběh by bylo asi nošením dříví do lesa. Tedy pro člověka, který má všechny díly nakoukané horem spodem. Pokud o předchozch třech filmech nevíte zhola nic, možná budete hodně překvapeni dějovou laciností. To ovšem není chyba filmu, nýbrž vaše. Snímek se totiž nese přesně ve stylu osmdesátých let, kde má akční hrdina své místo, které mu udělil první díl. John Rambo si žije takřka poklidný život v Thajsku. Ale nebyl by to Rambo, kdyby ho opět někdo nepožádal o pomoc. Skupinka misionářů si chce prohlédnout končiny této země a i přes veteránovo varování zamíří do Barmy. Johnova slova o nebezpečí se naplní, takže nezbývá nic jiného, než rychle přispěchat na pomoc. Poté se rozjíždí brutální záchranná akce, která by se dala spíše nazvat vyhlazováním. Tak moc působivě zabitých lidí v jednom filmu jste totiž ještě neviděli.

Vše je při starém, vše sedí na svém místě ve předem vyjetých kolejích. Žádné překvapení, jen úchylná adrenalinová zábava pro fajnšmekry. Sly zašel do končin, kam se snad ani mistr Tarantino ještě nepodíval. Ten bere násilí jako hodně silný černý humor, takže se nedá brát příliš vážně. Rambo si ale žádnou srandu nedělá. Pokud tedy máte sklony k nevolnosti, vůbec bych o návštěvě kina nepřemýšlel. Raději vyzkoušejte tu nejšílenější atrakci na Matějské puti, bude vám lépe i po kupě cukrové vaty. Krev teče proudem, řeže se naprosto všechno. Jakoby každý Johnův protivník měl trpět za všechny ukřivděné na celém světě. Ano, tak moc do svého úsilí Rambo dává. Brutalita je pojatá tak, abyste téměř na vlastní kůži zažili ty největší zvěrstva, která se vám v těchto končinách můžou přihodit. Stallone není úchyl, jen realista. Bohužel, realita je někdy velmi krutá.

K hercům není co říct. Hlavní macho všichni známe, to ostatní není podstatné. Kamera se třese a dává tak filmu dokumentární feeling. Nezatěžuje se heroickými pózičkami, ani krásnými efektními přelety. Podobně jako v Bournovu Ultimátu má vyvolat co největší autentičnost akčních sekvencí. Hudební složka je perfektní a parádně sedne ke každé situaci na plátně. Prostě a jednoduše, vše je perfektní. V tomto žánru dotažené do maximální dokonalosti.

Když se rozmýšlím nad hodnocením, musím si mimo jiné položit otázku - mám nebo nemám brát ohled na široké obecenstvo a nebo jednoduše hodnotit podle žánrových regulí? Samozřejmě to druhé. Tohle určitě nepotěší dědečka s babičkou nebo mladé slečinky s růžovými brýličkami, kteří budou, rukou svírajíc ústa, opouštět sál. Nic to však nemění na faktu, že příznivci akčňáků a filmů o Rambovi budou v sedmém nebi. Ten film je dělán přesně pro ně, pro nikoho jiného. A já už jen spokojeně házím devět hvězd, protože nostalgie zapracovala na celé čáře a u mě osobně Stallone překonal sám sebe. Kéž by jste si to užili tak jako já. Johne, díky.

Tomáš Řezníček
Hodnocení:

Související články

[Trailery]

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Zobrazena strana 1 / 1 | příspěvky zobrazeny od nejnovejších a jako vlákna
« předchozínásledující »
Jillen
17

:)

 od Jillen | 13.03.2008 22:17:01
0
No, to jsem rád, že se to také někomu líbilo jako mě :)...dal ybch si i pokračování, ale spíš bych byl pro, kdyby tohle byl Rambo poslední. Důstojnější rozlučku snad natočit nešlo.
WrongDawe
8

JJ

 od WrongDawe | 12.03.2008 15:36:02
0
Novej Rambo je vazne podarenej film,kterej potesi kazdeho milovnika akce a adrenalinove zabavy(ti se slabsim zaludkem necht radsi zustanou doma)..Je nabitej opravdu dobre propracovanejma a efektivnima scenama,ktere vypadaji az desive realne..Film mi prisel mozna nejvyspelejsi,co se tyce nerealnosti a dalsich...z cele serie(jednicku nepocitam)..Kazdy,kdo ma Slye nebo Ramba rad bude urcite potesen...Je to skvele uzavreni serie-a pro me po jednicce nejlepsi dil!Navic mi prijde fajn,ze posledni dil venoval Sly prave otazce Barmy...
Lucka44
3

Souhlas

 od Lucka44 | 10.03.2008 07:40:47
0
s recenzentem. Film jsem viděla je dokonalý. Navíc, po přehnané trojce, přináší uvěřitelnost a i obava z hudebního doprovodu (po smrti Jerry Goldsmitha) je rozptýlena, protože hudba přesně umocňuje každičkou scénu. Po finálovém masakru jsem čekala, že se Rambo otočí, odejde a vyjedou titulky. Takže porci nostalgie, kterou si pro mě Sly v samotném závěru připravil, jsem absolutně nečekala a dostala mě. 10 bodů. Už aby to vyšlo na DVD.
Zobrazena strana 1 / 1 | příspěvky zobrazeny od nejnovejších a jako vlákna
« předchozínásledující »

Filmy

Rambo: Do pekla a zpět

(Rambo)

Režie: Sylvester Stallone

Další články v kategorii