Já, Frankenstein

Filmové verze se konečně dočkal i komiks Já, Frankenstein, který názorně ukazuje, že komiksoví hrdinové nejsou pouze klasičtí klaďasové jako Batman, Superman, Spider-man nebo Avengers. Občas se vynoří i plošší postavička než je pomstychtivý multimilionář, mimozemšťan nebo student pokousaný pavoukem. 

Režisérem snímku Já, Frankenstein se stal Stuart Beattie, původem australský filmař, který se coby scenárista podepsal pod několik komiksových adaptací (například 30 dní dlouhá noc nebo Punisher: War Zone). Beattie je také autorem námětu k filmovému přepracování atrakce ze zábavního parku, která se do širokého povědomí zapsala jako Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly. Mimo komiksový svět se Beattie podílel například na filmech Collateral nebo Austrálie.

Já, Frankenstein je Beattieho druhým režijním počinem. Debutoval v roce 2010 snímkem Tomorrow, When the War Began, což je adaptace románu Johna Marsdena, ve kterém se skupina australských teenagerů rozhodne bojovat ve válce jako partyzáni. Film se dočkal vlažného přijetí, ale přesto Beattie plánuje pokračování.

Já, Frankenstein je adaptace stejnojmenného komiksu Kevina Greviouxe, který napsal scénář k Wisemanovu opusu Underworld a podílel se také na jeho pokračováních. Grevioux si v Beattieho snímku zahrál, film produkoval a zasloužil se o to, aby Beattieho scénář k filmu Já, Frankenstein dostalo do rukou studio Lakeshore Entertainment. To má téměř monopol na komiksové adaptace a akčňáky kategorie B, do jejich portfolia patří filmy jako Neprůstřelný mnich, zmiňovaná sága Underworld, Aeon Flux nebo Crank s Jasonem Stathamem. Svým pojetím do této série Já, Frankenstein skvěle zapadá.

Děj filmu odbyl etudu o vztahu šíleného vědce a jeho monstra a stal se pompézním soubojem dobra se zlem. Vše začalo nevinně, doktor Frankenstein spíchl pár mrtvol, přidal silný elektrický impulz a vytvořil si svou zrůdu bez duše. Toto stvoření ale zavrhl a ubohá kreatura se doktorovi pomstila. Zohavené stvoření (zohavení však v této filmové verzi neznechucuje ani nepobuřuje) začne putovat světem a zabíjet démony. Toho si povšimne skupina gargoylů, což jsou bojovníci vedení královnou Lenorou, stvořeni samotným archandělem Michaelem k tomu, aby ochraňovali lidstvo před pekelnými démony. Lenora pokřtí Frankesteinovo stvoření příznačně jménem Adam a vidí v něm svého dalšího věrného ochránce.

Po Adamovi ale touží i temná strana v čele s princem Naberiem, který má s konceptem oživování mrtvých vlastní plány a rád by se přiučil z jediného původního exempláře Frankesteinova pokusu a aby se situace ještě zkomplikovala, zaměstnává vědátorku Terru, která má slabost pro podivíny a oživování mrtvých. Bitva dobra se zlem může opět naplno propuknout, milostná vzplanutí a objevení duše ve zmrzačeném těle jsou samozřejmostí.

Postavy z Já, Frankenstein jsou ploché a nevýrazné, jejich motivace jsou průhledné (jsou-li vůbec nějaké) a akce nelogické. Adam i další postavy se záhadně vynořují a mizí, provázanost jejich akcí postrádá soudržnost a smysl. To vše se neuměle snaží zakrýt mohutné a nepřesvědčivé CGI efekty.

Já, Frankenstein je plitká, nevýrazná a hloupá akční hříčka s pitvořícím se Aaronem Eckartem a Yvonne Strahovski v hlavních rolích. Jedná se čiré utrpení, které je názornou ukázkou toho, že ne všechny komiksové adaptace představují zlatý důl. 

Michala Benešovská

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Já, Frankenstein

(I, Frankenstein)

Režie: Stuart Beattie

Další články v kategorii