Na život a na smrt

Americké publikum miluje patriotické snímky, kde jejich hrdinové vítězí a protřelí nepřátelé bídně hynou. Stejným směrem vykročil i film Na život a na smrt, avšak v průběhu cesty mu neochvějné hrdiny vybili.

Nový snímek Petera Berga s poněkud zavádějícím českým distribučním názvem je válečným filmem o nešťastné operaci Red Wings, které se v roce 2005 zúčastnila jednotka Navy SEALs v Afganistánu. Skupina drsných hochů byla vyslána do hor, kde měli monitorovat a následně zlikvidovat jednoho z představitelů Talibanu. Po sérii nešťastných okolností byli muži prozrazeni a v horách si je podala skupina ozbrojených talibanských bojovníků. Začala nekontrolovatelná řež.

Tato fáze zabírá největší část filmu a většina scén je opravdu surová. Vojáci přichází o končetiny, neustále padají na ostré skály a jejich těla se lámou a krvácí. Přesně mířené střely provrtávají těla ohavných nepřátel a krev tryská všemi směry.

Ačkoliv jsou vojáci masakrováni a mrzačeni, mohou být divákovi dost lhostejní. Zde se nachází asi ten nejnápadnější problém celého dramatického příběhu. Sice se jedná o příběh na motivy skutečných tragických událostí, při kterých přišli o život skuteční vojáci, ale v důsledku opravdu odbyté expozice postavy do značné míry splývají a postrádají hlubší rozměr a psychologii. Osud těchto "hrdinů" vás nechá chladnými, pokud tedy osobně neznáte ty, které herci představují.

Snímek Na život a na smrt je vybaven hvězdným obsazením: Mark Wahlberg (ten ztvárnil Marcuse Luttrella, podle jehož knihy film vznikl), Taylor Kitch, Emile Hirsh, Ben Foster, Eric Bana nebo vycházející hvězda Alexander Ludwig.

Hojně používané hlediskové záběry postav (ty skrze hledáček střelné zbraně patří mezi nejčastější) občas způsobují prostorou dezorientaci, kterou střídají divoké přestřelky, ale z frenetického tempa se po poměrně vláčném začátku už naštěstí nesleví.

Pro tyto filmy typická démonizace nepřátel je umírněna díky úžasným exteriérům, které "nepřátelskou" zemi prezentují ve velmi pozitivním světle (ačkoliv natáčení probíhalo v Jižní Americe). Podobně mírumilovně funguje i výskyt "hodných" Afghánců, kteří Američanům pomáhají a sami táhnou proti Talibanu.

Pokud by byl snímek neskrývanou čistokrevnou řežbou, působil by univerzálněji. S poselstvím o americkém hrdinství, které korunuje patetická slideshow s fotkami padlých vojáků z jejich soukromého i profesního života, však film podvědomě nutí k vlezlému hledání odpovědi na otázku, zda byli tito muži opravdu hrdinové.

Na život a na smrt svým nedůmyslným příběhem osloví především domácí publikum, ale důrazem na surové detaily se jedná o velmi pokročilou zábavu pro masochisty celého světa.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Na život a na smrt

(Lone Survivor)

Režie: Peter Berg

Další články v kategorii