S čerty nejsou žerty (1984)

Pořádná česká pohádka se vším všudy. A i když je filmu S čerty nejsou žerty více než 20 let, z jeho krásy mu to nic neubralo...

Tahle pohádka je moje srdeční záležitost. Mám jí rád už jenom proto, že se její část natáčela na mé chalupě. V dětství jsem byl schopen zkouknout jí klidně 3x za sebou. S čerty nejsou žerty mě ale samozřejmě učarovaly i kvůli jiným věcem. Dialogy, herecké obsazení i výkony a v neposlední řadě hudba. To vše je výborné. Ale začneme pěkně od začátku.

Příběh je postaven na literární předloze Boženy Němcové Čertův švagr. V něm připraví chamtivá macecha svého nevlastního syna Petra o všechno, včetně dědictví po jeho otci. Petr se mezitím seznámí s dcerami místního knížete, když je zachrání při projížďce, při které se jim splašili koně a zaujme ho vyzývavá Angelína, pro kterou však nic neznamená. Do Petra se naopak zamiluje její hodná a skromná sestra Adélka. Petrova macecha se neštítí ničeho, a aby se ho zbavila, spolčí se s místním správcem a pošlou ho do vězení a poté i na vojnu. Petr však uteče a když už neví kudy kam, potká věrného a spravedlivého přítele - samotného čerta...

Jak už jsem psal, herecké výkony jsou velkou devizou. Zaujme duo Dlouhý & Vetchý, dobrá je i Jaroslava Kretschmerová jako Dorotka. Pořádný nářez ale nastává ve chvíli, kdy se na scéně objeví Petr Nárožný v roli kaprála nebo Viktor Preiss jako proradný rádce. Zvlášť Nárožný předvádí výtečné kreace, kromě toho má na svém kontě i spoustu nezapomenutelných hlášek (Asi vítr, ne?, Spadlo ti to, seber to!, Jé, já si zlomil šavli!). Kapitola sama pro sebe je pak Karel Heřmánek v roli lucifera. Ten člověk se pro tu roli snad narodil. V jeskyních kdesi u České Lípy, které sloužily jako interiéry pro peklo, ulítle pobíhá sem a tam opravdu jako samotný ďábel. Vehementně mu v tom asistuje "drzý čert" v podání Vladimíra Hrubého.

Hynek Bočan není dobrý režisér, ale tohle mu vyšlo na výbornou (snad ještě stojí za připomenutí seriál z konce 60. let Záhada hlavolamu, jinak lautr nic, co by stálo za vyzdvihnutí). Je sice vidět, že hospodařil s omezeným rozpočtem, protože výprava je poměrně chudá, komparsistů málo, ale i přesto z toho dokázal vykřesat maximum. Pokud se tedy chcete příjemně pobavit a podívat se na jednu z nejlepších českých pohádek všech dob, S čerty nejsou žerty si můžete půjčit třeba na DVD. Vřele doporučuji.

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Zobrazena strana 1 / 1 | příspěvky zobrazeny od nejnovejších a jako vlákna
« předchozínásledující »
Ondřej
83
Ondřej | 15.08.2007 10:51:25
0
jo, nebo v bedně...
Marty
76
Marty | 15.08.2007 09:17:43
0
ale co na DVD. Televize Prima to dava v pravidelnych intervalech petkrat do roka
Zobrazena strana 1 / 1 | příspěvky zobrazeny od nejnovejších a jako vlákna
« předchozínásledující »

Filmy

S čerty nejsou žerty

(S čerty nejsou žerty)

Režie: Hynek Bočan

Další články v kategorii