Temný rytíř

Už jsou to bezmála 3 roky, kdy Batman oprášil svůj zbrusu nový netopýří převlek a Christopher Nolan nám servíruje pokračování přesně tam, kde skončilo.

Panáčků s vizáží netopýra jsme už měli možnost spatřit hned v několika filmových podobách. Ať už hovoříme o jejich prvním mecenáši Timu Burtonovi nebo Joelu Schumacherovi, který z této komiksové předlohy nadělal poněkud frašku a jeho Batman a Robin nadobro zesměšnil i toho nejstrašnějšího netopýra. Nejnovější patron série je Christopher Nolan, jež má na svědomí takové pecky jako Memento, Dokonalý trik nebo Insomnie. V těchto dnech přilítá ten nejnovější Bruce Wayne do amerických kin a my se můžeme podívat do spisů našich kamarádů recenzentů z USA a zjistit, na co se můžeme těšit.

Pro ty, kteří o Temném rytíři zatím nic neslyšeli a slovo Joker znají leda z žolíkových karet, připomenu pár důležitých věcí k základní znalosti o tomto spektáklu. Bruce Wayne alá Batman alá Christian Bale (jméno herce **04 ) se snaží nastolit pořádek v kriminalitou protkaném Gotham City, avšak potom, co se mu v prvním díle podařilo odvrátit zničení města halucinogenní látkou, se na scéně objevuje vysmátý padouch Joker s matnou podobou Heatha Ledgera. Podle prozatimních ohlasů můžeme čekat opět pohled do nitra nejedné z postav a na rozdíl od prvního dílu se prý dočkáme více propracovanější akce, více nezapomenutelných hereckých výkonů a té nejtemnější atmosféry.

Pokud jste již od minulému roku propadli propagačním hrátkám vtipálka Jokera na webu, je asi zbytečné vám říkat, jak moc Američané propadají tomuto šílenství. Internet zaplavují výkřiky do temnot jako: „Nejlepší komiksový film všech dob“, v terminálech každého kina beznadějně bliká položka „The Dark Knight: SOLD OUT!“, lidé si kcvvůli premiéře berou dovolenou, a ti, co nesehnali lístky, se doma koukají na všechny komiksové filmy co mají, aby si u nich nemohli říct, že byly horší než Temný rytíř. Je toto všechno oprávněné? Z mého českého měřítka je tohle chování nepochopitelné, ale vězte, že přední američtí kritici mluví jen v superlativech. Největší obdiv sklízí celkové pojetí filmu, které prý boří všechny zajeté koleje komiksového filmu a hlavně výkon Heatha Ledgera. My můžeme pevně doufat, že to všechno není způsobeno onou americkou náturou.

K nám Temný rytíř dorazí až 7. srpna a když se distributorům zadaří, budeme moci snímek zhlédnout i v IMAXu. Právě pro tyto kinosály bylo natočeno pár zásadních akčních scén na speciální kameru tak, abychom si mohli akční jízdu vychutnat plně ve 3-D. Velcí nedočkavci mohou vyhnat netopýry z cestovní tašky a dojet se podívat na Slovensko, kde bude premiéra již 24. července. Menší nedočkavci pak mohou brouzdat po netu, kde je prostor k totálnímu batmanovskému vyžití. (Letmo: thedarkknight.warnerbros.com, whysoserious.com a nebo prostě googlujte)

Očekávání je velké, ale nemějme zas velké oči. Nebylo by poprvé, kdyby očekávání předčilo výsledek. Proto žádný stres, vklidu si zajděte do kina (myslím, že u nás si nebudete muset brát v práci dovolenou) a přesvěčte se sami, jestli Batman trumfne letos silně rozjetého Iron Mana nebo zda Heath Ledger dal do své poslední role vše.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Zobrazena strana 1 / 1 | příspěvky zobrazeny od nejnovejších a jako vlákna
« předchozínásledující »
czejny
3

Malá úprava

 od czejny | 21.07.2008 16:15:57
0
Když vidím ten veškerý boom kolem tohoto filmu, dovolím si poupravit tvrzení, že si nebudete muset brát dovolenou v práci Přinejmenším budete muset včas rezervovat lupeny. Nakoukl jsem do portálů slovenských kin a vše také beznadějně vyprodáno...
Marty
76
Marty | 16.07.2008 13:45:57
0
a nezapominejme na animovanou vycpavku Batman: Gotham Knight, ktera je ponekud zcestne srovnavana s Animatrixem, prestoze mu nesaha ani po paty...
Zobrazena strana 1 / 1 | příspěvky zobrazeny od nejnovejších a jako vlákna
« předchozínásledující »

Filmy

Temný rytíř

(The Dark Knight)

Režie: Christopher Nolan

Další články v kategorii