10 000 př. n. l. - soundtrack

Vedle velkolepého snímku Rolanda Emmericha 10 000 př. n. l. vychází i na velkolepé skladby bohatý soundtrack, který jsme ohodnotili v naší recenzi.

Roland Emmerich si potrpí na velkofilmy všeho druhu, o čemž nás přesvědčil nejen svým Dnem nezávislosti, ale taky Godzillou nebo posledním projektem, Dnem poté. Při výběru další látky spočinulo oko původem německého režiséra na nápadu vskutku kolosálním. Co takhle nabídnout divákům možnost podívat se, jak to asi vypadalo a chodilo v prehistorii, řekněme před 10 000 lety? A tak se stalo, že Emmerich sehnal obří rozpočet, takřka neznámé herce (jediné známější jméno je Omar Sharif z Doktora Živaga) a natočil příběh mladého lovce mamutů, který se svými souputníky zdolává těžké výzvy putujíc po neznámých územích.

Velkofilm, jakým 10 000 př. n. l. bezesporu je, si zaslouží i velkolepý soundtrack. Na něm spolupracovali Harald Kloser & Thomas Wander a vytvořili celkem 19 skladeb, které nijak neoslní, zároveň však ani neodradí ucho posluchače, jenž si potrpí na vleklejší instrumentálky. Každá skladba má v průměru dvě minuty, takže za tak krátkou dobu se ani nestačíte pořádně rozkoukat a už je tu další věc. Není to ale kdovíjak na škodu. Album sice neobjevuje Ameriku, ale předkládá klasiku, která sice šla udělat o něco lépe, na zatracení to však rozhodně není.

První čtyři tracky bych doporučil možná jako uspávadlo, až The Hunt vás probudí k životu svojí neuvěřitelnou dravostí, která v závěru přechází kamsi do ztracena... Hned poté následuje Celebrating, šestá skladba, jíž dominují zejména bubny a zpěv. Desítka by se zase klidně hodila i do Hitchcockovského hororu Ptáci, a to nejen proto, že její název zní Terror Bird Attack, ale taky díky tomu, že z ní jde opravdu strach. Oceány písku, monstrózně pojatá věc, naznačuje, že oba dva skladatelé jsou pány na svých místech. Přesně takové skladby jsou ve velkofilmech nutností, což jen potvrzují My Father, The Mannaks a klasicky i závěrečné titulky. Nejen díky nim vychází soundtrack z hodnocení jako lepší průměr.

Seznam skladeb:

1. Front Titles

2. Mountain Of The Gods

3. Spoken Truth

4. Passage Of Time

5. The Hunt

6. Celebrating

7. Never Brave

8. Eve Of The Tiger

9. A Leader Comes

10. Terror Birds Attack

11. The Blood Of Hunter

12. Food Found

13. Moving

14. Oceans Of Sand

15. Wisdom Earned

16. My Father

17. Sign Of The Hunter

18. The Mannaks

19. End Credits

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.