Ulice Cloverfield 10

V roce 2008 se objevil horor Monstrum (v originále Cloverfield), který pseudodokumentárně, tedy formou "found footage", přibližoval události jisté mimozemské invaze. Nešlo však o žádný skromný projekt, který se uchýlil k found footage kvůli nedostatku financí, za filmem stál totiž poměrně solidní ansámbl – Monstrum natočil Matt Reeves podle scénáře Drewa Goddarda v produkci J. J. Abramse a právě Abrams se pokusil vstoupit do stejné řeky podruhé.

O možném pokračování Monstra se hovořilo dlouho, ale Ulici Cloverfield 10, která je spíš spin-offem ze stejného fikčního univerza, se dařilo držet pod pokličkou poměrně dlouho – teaser se objevil až letos v lednu a informací bylo poskrovnu. Ke snímku se už nevrátili ani stejní tvůrci či herci, režie se ujal poměrně nezkušený Dan Trachtenberg.

Michelle (Mary Elizabeth Winstead) se rozejde s přítelem, záhy na to má autonehodu, po které se probudí v jakémsi sklepení. Jako správný děsivý sklep i tento má svého vyšinutého správce – tím zdejším je Howard (John Goodman), který Michelle přesvědčuje o tom, že jsou v podzemním krytu, jelikož na povrchu došlo k blíže nespecifikované katastrofě a vzduch se nedá dýchat. Jenže co když je Howard prostě jen magor, co unáší lidi a schovává je ve sklepě? Michelle se brzy spřáhne se třetím do party, Emmettem (John Gallagher Jr.), který je ohledně situace na povrchu zajedno s Howardem a brzy zosnují plán, jak uniknout před panem domácím, jehož minulost je krapet kontroverzní. Jenže Howard, který vykazuje pokročilé známky šílenství, není idiot, má zbraň a ví o každém jejich kroku.

Solidně vystavené komorní drama postrádá napětí a nejistotu, přece jen jde o spin-off snímku o mimozemské invazi, takže pochybnosti o tom, zda se "fakt něco stalo" jsou zcela zbytečné. Pokud by se snímek uchýlil k méně parazitnímu názvu, jako byl původně deklarovaný The Cellar, mohlo by to fungovat o něco lépe.

Ostatní osazenstvo, které prakticky tvoří jen Mary Elizabeth Winstead a John Gallagher Jr. naprosto válcuje John Goodman, kterému psychopatický a výbušný Howard vyloženě sluší a korpulentní Goodman mu dodává neuvěřitelný náboj a styl.

U Ulice Cloverfield 10 záleží, nakolik jste ochotni přistoupit na hru pomalé a plíživé nejistoty, a nakolik víte, že je zbytečná a že nakonec TO vážně přijde. V tomto ohledu může být Ulice Cloverfield 10 i zklamáním. Přesto má příjemné tempo a spád, takže rozhodně baví a dokáže strhnout, což vyvažuje i nepříliš originální scénář s očekávatelnými zvraty a průhledné postavy.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Ulice Cloverfield 10

(10 Cloverfield Lane)

Režie: Dan Trachtenberg

Další články v kategorii