Star Wars: Síla se probouzí

Není to tak dávno, co se J. J. Abrams postaral o to, aby navrátil lesk a slávu Star Treku – navázal na veleúspěšnou a fanoušky milovanou sérii, kterou přetavil v temný spektakulární opus... To samé teď udělal se Star Wars.

Nemá smysl představovat filmovou sérii, která zažehla jeden z celosvětově nejbombastičtějších merchandisingů vůbec. Původní trilogie patří k filmové klasice, navázalo na ni bezpočet vedlejších produktů – hry, komiksy, oblečení, figurky a všemožné doplňky, jejichž síla se znovu probudila i s nejnovějším filmem. Hvězdné války jsou všude a je těžké tomu šílenství odolat. Jak ale dopadl samotný film, který sice zdánlivě navazuje na původní trilogii, ale současně má ambice stát se zcela novým startem?

George Lucas bez debat přinesl kinematografii jedno z nejlegendárnějších děl. Svět Hvězdných válek započal své putování po stříbrném plátně v roce 1977 filmem Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje, na který navázaly další dva díly. Prequelová trilogie (epizody I, II, III) vznikla poměrně nedávno, v letech 1999-2005, avšak její přijetí bylo mírně řečeno vlažné, přesto univerzum George Lucase v té době žilo už vlastním a poměrně čilým životem, což se ještě umocnilo, když Lucasovo impérium pohltil gigant Disney.

Skalní fanoušci nesli nelibě, když se začalo hovořit o sedmém dílu bez účasti George Lucase. Když bylo jasné, že se po Lucasovi převezme žezlo J. J. Abrams, nebyl pochyb o tom, že se plytké a nudné (nemá cenu si něco nalhávat, takové opravdu díly perepelové trilogie byly!) Star Wars už nevrátí.

J. J. Abrams se stal se svým frenetickým stylem vizuálně omamných podívaných jednou z vůdčích osobností hollywoodské scény, přičemž na nových Star Wars dokázal, že mu rebooty slavných sci-fi vyloženě sedí. Podobně jako u Star Treků se i u Star Wars podílel na scénáři, tentokrát společně s Lawrencem Kasdanem a Michaelem Arndtem (ano, je to ten, co psal scénář k Hunger Games).

Opening intro, slavná titulková sekvence referuje o vzdálené galaxii a hned nato přichází palba frenetické akce, která prakticky po celou dobu stopáže neustane. A všichni jsou tady – Luke Skywalker, Han Solo, Žvejk, princezna Leia a C-3PO a R2! Jejich funkce je samozřejmě jen taková, aby navodili nefalšovaný orgasmus nostalgie. Na scénu totiž vstupují noví hybatelé děje – bývalý stormtrooper Finn a dívka jménem Rey, kteří se střetnou s pokračovatelem Dartha Vadera, Kylo Renem, vůdcem Renových rytířů, pozůstatku bojovníků Impéria. Odkud ale Kylo Ren pochází, kým byl a proč chce kráčet ve šlépějích největšího padoucha galaxie?!

Ke svým kultovním postavám se vrátili herci, pro které Star Wars znamenaly životní příležitost, jako Mark Hamill a Carrie Fisher. Samozřejmě se k Hanu Solovi vrátil i Harrison Ford (strašně, strašně starý!). Finna si zahrál John Boyega, Rey ztvrátnila Daisy Ridley, Kylo Rena hraje Adam Driver.

Nabubřelé efekty a zběsilé tempo nenechá nikoho ani chvíli klidu a dává jasně najevo, že Abramsovy Star Wars ustavují zcela nový rozměr Star Wars a jsou solidním základem zcela sequelové trilogie, která se ukazuje jako dobře funkční i bez George Lucase.

Star Wars jsou slušným a skvěle vypadajícím sci-fi. Důkladná znalost Lucasovy klasiky není vysloveně nutná, avšak umocní emocionální rozměr a nostalgické vzpomínání v kulisách blockbusteru s hurónským rozpočtem je prostě úžasná. Navíc strategické uvedení v době dovolených okolo Vánoc vystřelí úspěch nových Star Wars až na povrch Tatooine.

Není pochyb, že J. J. Abrams probudil sílu Star Wars a jejich doslova všudypřítomného merchandisingu, který nás bude zaplavovat do té doby, než humbuk kolem sequelové trilogii utichne.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Star Wars: Síla se probouzí

(Star Wars: Episode VII - The Force Awakens)

Režie: J.J. Abrams

Další články v kategorii