Wayward Pines: Konec dobrý, všechno dobré!

Mysteriózní seriál nabral v druhé půlce zběsilé tempo, které vyvrcholilo poněkud rozpačitým závěrem. Podivná mutace Městečka Twin Peaks namixovaného slabším dílem Akt X přesto bavila až do poslední zatmívačky.

Podivné městečko, ve kterém se všichni musí chovat dle diktátu neviditelného Velkého bratra, se dočkalo revoluce, která přišla s volnomyšlenkářským šerifem Ethanem Burkem. Ten nejen, že odmítal teatrálně vraždit ty, co se vzbouřili, ale také si sám dovolil pochybovat o čistých záměrech vůdce. Samozřejmě, každý fanatik má své věrné nohsledy – i poštěstilo se tak Velkému bratru z Wayward Pines doktoru Jenkinsovi aka Davidu Pilcher aka novodobému mrňavému Hitlerovi (ano, proběhla i selekce vyvolených, kteří městečko obývají). Jeho zfanatizované "děti", ve kterých vložil veškerou svou víru na záchranu lidstva, se o město postaraly a škodnou, tedy dospělé, se jim povedlo vymýtit. Co tomu předcházelo?

Ethan čelil vzpouře, kterou vedla jeho bývalá kolegyně a milenka, jeho syn se stal obětí atentátu a zamiloval se nohsledky doktora Pilchera, v řídících prostorách Wayward Pines došlo k čistce, Melissa Leo se ukázala jako kladná postava, odvážlivci prorazili zeď a pár mutantů se pěkně nažralo čerstvým masem.

Tajemná dvojznačnost, kdy chyběla jistota, co je a co není ve světě Wayward Pines pravda, zmizela. Pochybnosti se vytratily a s tím i notná dávka tajemna. Přes skutečně vratký shyamalanovský twist se nelze lehce přenést. Je daleká budoucnost, lidstvo spalo ve stázi a ještě slušná zásoba tam odpočívá, včetně pučistů. Hlavní postavy se pozabíjeli a zbytek lidstva vede první generace dětí kovaných ideologií Davida Pilchera. Tak končí první série Wayward Pines a nic by se nestalo, kdyby byla i poslední.

Wayward Pines zaznamenal úspěch a není tajemstvím, že se občas, i za cenu jisté dávky neoriginality, pokračuje v tom, co funguje. Ačkoliv se zatím neobjevilo zcela jednoznačné stanovisko, o druhé sérii se zcela vážně uvažuje. Druhá série by jako hlavního hrdinu navlékla dalšího čerstvě probuzeného (koneckonců děti a pubescenti přece jen potřebují nějaké otroky), kterého by čekalo opět prozření, nebo by roli hrdiny na svá bedra vzal Ben, Ethanův syn, který by vedl novou odbojovou skupinu. Sám M. Night Shyamalan se nechal slyšet, že by pokračování vzniknout mohlo, detaily však zatím neprozradil. Ostatně v roce 4028 bude zajisté číhat daleko více překvapení a tajemství, než jen zmutované lidstvo.

Michala Benešovská

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.