Cesta naděje

Russell Crowe stárne. Už není chrabrým bojovníkem v římské aréně, přesto má co nabídnout. Nedávno představil svůj režijní počin Cesta naděje, ve kterém si zahrál hlavní roli.

Rodák z Austrálie Crowe se proslavil v Hollywoodu zásluhou snímků jako L. A.: Přísně tajné, Gladiátor nebo Čistá duše. Aby dokázal svůj všestranný umělecký talent, vrhl se jako mnoho jeho hereckých kolegů také na režii.

Melodramatický příběh snímku je zasazen do období začátku dvacátého století. Joshua Connor žije v Austrálii a kope studny. Vlivem tragických událostí přijde o všechny tři syny, kteří zahynou v bitvě o Gallipoli. Po smrti manželky se zlomený muž rozhodne přivézt ostatky synů zpět do rodné země a řádně je pohřbít. Vydává se proto do oblasti, kde vládne chaos doprovázející zhroucení Osmanské říše. V exotické zemi poznává řadu přátel i lásku.

Nový objekt zájmu Croweovy postavy si zahrála Olga Kurylenko, která je zřejmě odsouzena k tomu, aby celou svou hereckou kariéru strávila po boku vadnoucích hollywoodských seladonů (viz její opakované shledávání se s Tomem Cruisem). Vedle Crowa a Kurylenko si ve filmu zahráli James Fraser, Ryan Corr, Ben O‘Toole, kteří ztvárnili syny hlavního hrdiny nebo Jai Courtney v roli vůdce turecké jednotky.

Scénář vychází z knihy Water Diviner Andrewa Anastasiose a Meaghan Wilson-Anastasios. Na psaní scénáře se podílel s autorem předlohy i sám Crowe.

Russell Crowe je řemeslně zdatný režisér, přesto se místy boří do ucajdaného patosu a nelogických kiksů. Cestu naděje občas zrazují podivné výrazové prostředky, z nějakého důvodu film trpí na nepatřičné zpomalené záběry, které letěly ve videoklipech první poloviny devadesátých let.

Cesta naděje není výjimečným filmem, jen dobře poskládaným kalkulem. Dojemný příběh, vybrané obsazení a období v hollywoodském kalendáři releasů známé jako "období sucha" k úspěchu stačí.

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Cesta naděje

(The Water Diviner)

Režie: Russell Crowe

Další články v kategorii