Birdman

Očekávaný comeback Michaela Keatona, Birdman, vzbudil velký ohlas mezi diváky i odbornou veřejností. Sebereflexivní hořkou komedii o věcném souboji artu a kýče natočil Alejandro González Iñárritu, který ji ještě ozvláštnil atypickou formou a obsadil hvězdami.

Michael Keaton zazářil na počátku 90. let v komiksových adaptacích Batmana, které režíroval vizuální hračičkář Tim Burton. Keaton se stínu této legendární postavy nikdy nezbavil a výraznější roli v jeho filmografii nenajdete. Snímek Birdman popisuje osud herce Riggana Thomsona (Keaton), který, stejně jako jeho představitel, proslul jednou rolí (ptačího superhrdiny Birdmana) a nyní se snaží prorazit v divadle. Postupně se Riggan potýká s řadou překážek, přičemž největší z nich představuje jeho vlastní vyšinutá představa Birdmana, který ho nikdy nepřestal pronásledovat.

Alejandro González Iñárritu, mexický tvůrce, se proslavil zejména se snímky jako 21 gramů nebo Babel, ve kterých experimentoval s různými typy vyprávění. Zatímco 21 gramů prezentovalo chronologicky neuspořádaný útvar útržkovitě vyprávěného příběhu, Babel reprezentoval pohled na tragédii prostřednictvím síťového narativu. Birdman zachovává linearitu vyprávění, je však rozložen na několik vrstev, hlavní tvoří Rigganovo zkoušení divadelní hry a na tento příběh se nabaluje linie Rigganových schizofrenních vizí. Poutavější je však forma, kdy obraz neustále „proplouvá“ prostorem, což dovoluje zásadně nabourat zajeté schéma klasického střihu. Vzniká tak dojem jednoho dlouhého dynamického záběru, uvnitř kterého jsou umně skryty veškeré střihy.

Výkon Michaela Keatona je však to, co v Birdmanovi strhává veškerou pozornost, stejně skvěle mu ale sekundují další herci jako Edward Norton, Naomi Watts, Zach Galifianakis nebo skvělá Emma Stone v roli Rigganovy drogově závislé dcery. Pro Keatona je Birdman důstojným comebackem, přičemž po dlouhých téměř třech dekádách ukázal své herecké kvality v jiném než batmanovském oblečku. Přesto už není Iñárritu tak provokativním tvůrcem a eklektičnosti se v některých scénách nevyhne.

Téma, poutavá forma, tvůrce i navrátivší se herecká legenda činí z Birdmana jasný hit festivalové sezóny. Oscarová očekávání na sebe nenechaly čekat, Michael Keaton si svou první nominaci na zlatého plešouna zasloužil. Na druhou stranu, Iñárritu vypráví jinak, než Tim Burton, nejen obsahově, ale i zmíněná forma může mnoho divákům připadat iritující. Birdman hodně konverzuje, polemizuje, naznačuje i moralizuje, Birdman je svérázné divadlo, které skalní milovníky komiksových adaptací pravděpodobně nenadchne.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Birdman

Režie: Alejandro González Iñárritu

Další články v kategorii