Vraždy v kruhu - recenze

Česká televize vytasila do boje o diváckou přízeň nový seriál s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Kriminální seriál Vraždy v kruhu s uzavřenými epizodami odstartoval slibně, k obrazovkám nalákal 1,7 miliónů diváků. Udrží si toto číslo i nadále?

Nový kriminálku natočil Ivan Pokorný podle scénáře rutinérky Ivy Procházkové. Ambice natočil seriál soustředěný na psychologii a hloubku více než na proces vyšetřování, se tvůrci snažili podpořit postavami, dějem a horoskopem.

Máme zde charismatického hlavního hrdinu Mariána Holinu s neodolatelným šarmem a grácií Ivana Trojana, který dá více než na analyzování stop na svou intuici. Holina má ve svém týmu skeptického "mlaďocha" Diviše Mrštíka v podání Marka Němce a také invalidního pohodáře Rosťu Bora, kterého ztvárnil Richard Krajčo. Důležitou figurou je také odbornice na znamení zvěrokruhu Sabina Borová, kterou si zahrála Hana Vagnerová. Její postava je nejen experta na astrologii, ale také manželka vozíčkáře a někdejší milenka majora Holiny, přičemž se zdá, že jejich vzájemné city ještě nevychladly.

První epizoda nazvaná Pohřbený rozvod se točí kolem brutální vraždy rozvádějící se záletné těhotné dobře zajištěné podnikatelky. Okruh podezřelých (manžel, milenec, právník, milencova žena, manželova milenka, matka, pes) se brzy zužuje, k čemuž výrazně pomáhá Sabina a její analýza konkrétního znamení, jeho pohnutek a motivů.

Vyšetřování klouzá směšně po povrchu a mnoho otázek zůstává nedořešeno. Expozice první epizody je vleklá, a ačkoliv se jedná o skvěle obsazený seriál, některé scény působí toporně a trapně, jak je ostatně u seriálů tuzemské produkce zvykem.

Banální děj, předvídatelný vývoj a odbyté provedení připomínají nesmělé začátky porevoluční detektivky a Vraždy v kruhu připomínají spíše odkaz Martina Tomsy. Nic na tom nemění obsazení hlavních hrdinů, kteří jsou psychologizování poněkud neuměle.

Vraždy v kruhu jsou průměrným a neoriginálním seriálem, koncept netáhne, hloupé dialogy nudí. Dramatická automobilová honička na konci prvního dílu působí zmateně a nepřehledně, že by zřejmě mohla existovat v nějakém lynchovském univerzu, ale zde působí nepatřičně, odbytě a celkové vleklé tempo beztak nenaruší.

Nový kriminální seriál České televizi nevyšel, nemá čím zaujmout a sklouzává k trapnému kýči. Trojan, Krajčo ani žádné z hvězdných znamení Vraždy v kruhu z podprůměru nevytáhnou.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.