Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý

Lehce eklektický horor Dead Snow se nedávno dočkal pokračování, které pozvedlo hororovou sebereflexi na zcela novou úroveň. Bizarní, vtipný a úchylný Dead Snow 2 ční nad beztvarou hororovou masou a rozhodně ho nelze přehlédnout.

První díl natočil Tommy Wirkola v roce 2009. Snímek Dead Snow významně čerpal ze slavného Evil Dead, jehož zápletku přenesl do zasněžených norských kopců a démony vystřídali zmrtvýchvstalí nacističtí vojáci. Vše to mohlo skončit obvyklým vyšuměním a zapomenutím v sutinách nepůvodního hororu, ale Wirkola měl jiné ambice a nevzdal se. 

Druhý díl režisér pojal neskrývaně jako černou morbidní komedii (o vážnosti prvního dílu nemůže být řeč, nicméně na rozdíl od pokračování se přece jen alespoň tvůrci snažili budovat napětí). Ostatně druhý a obzvláště třetí díl Evil Dead se také zvrhly v komedie.

Druhý díl Dead Snow navazuje přímo na děj prvního filmu. Martin (Vegar Hoel), jediný přeživší masakru v horách, se snaží utéci svému zombie pronásledovateli. Shodou nešťastných náhod a bizarních nehod se mu poštěstí vyměnit si s nemrtvým náckem Herzogem ruku (doslova), záhy je obviněn z vyvraždění svých přátel, a aby toho nebylo málo, Herzog s jeho bandou hnijících nácků mu jsou v patách. Navíc si Martinova nemrtvá ruka dělá, co chce a chce zkrátka vraždit. Ve chvíli, kdy se zdá situace bezvýchodná, zkontaktuje Martina Zombie Squad, naoko profesionální bijci zombies, tým složený ze tří geeků operujících z podkrovního pokoje v domě rodičů. S jejich nevtíravou pomocí Martin brzy zjistí, že Herzogovu ruku může ovládat a že stejně jako on, může probouzet mrtvé. Nová schopnost přijde vhod, neboť na mrtvého nácka není lepší zbraně než dobře uleželý sovětský zombie voják!

Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý ukazuje prohnilým prostředníčkem na všechny nabubřelé a vážně pojaté souputníky v žánru. Rozmetává všechny očekávatelné zvraty, vytrhává jim střeva a škrtí jimi logiku, načež vyzvrátí hromadu černého humoru a vyvrcholí v tlejících útrobách nemrtvé milované v mocném happy-endu. Skutečně zvrácená podívaná si zachovává dynamiku a spád od začátku do konce. Postavy hláškují, bojují, vraždí, zvrací, parodují sami sebe a shazují zombie žánr na samé dno, odkud opět reanimován vyvstává, aby své lačné diváky pobavil opravdu obskurními kousky.

Na své si přijdou milovníci gore scén, vyrvané orgány, létající údy, ustřelené hlavy a mocný tank valící se na nic netušící děti dávají vzniknout opravdu pestré groteskní krvavé koláži. 

Některé gagy jsou zdařilé a skutečně originální, jiné přitažené za vlasy tak zoufale moc, až břitký humor skalpují a odhalují jeho oškubanou lebku. Mnohé nápady byly už viděny v několika modifikacích jinde, ale přesto je kombinace hutného gore a temného humoru poutavá a zábavná (i když ne zrovna pro slabé povahy).

Tommy Wirkola vkročil hluboko do krvavého bahna s nadhledem a patří v současnosti k nejpozoruhodnějším norským žánrovým tvůrcům. Jeho dvoudílná zombie (ačkoliv je pravda, že nemrtví zde nejsou typickými mozky požírajícími zombies) hříčka je plná odkazů ke slavným vzorům, které uctívá i paroduje, nejprve jemně a s citem a následně surově a nekompromisně.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý

(Dead Snow 2)

Režie: Tommy Wirkola

Další články v kategorii