Z Nation - recenze

Fenomenální úspěch Živých mrtvých rozpoutal zájem o zombie sub-žánr, který zažívá doslova renesanci. Z Nation je dalším seriálem situovaným do post-apokalyptického světa, kde vládne chaos a jedinou jistotou je kulka uprostřed čela.

Z Nation z produkce skupiny Sy-fy nijak nezakrývá svůj původ. Nízkorozpočtový počin hravě naplňuje veškerá klišé béčkové podívané. Ohraná zápletka, předvídatelný děj a neuvěřitelně hloupé postavy prohánějící se po nepříliš důmyslně postavených kulisách nenabízí nic nového ani zajímavého.

Svět se zhroutil (opět), v krátkých a neumělých záběrech je ukázána destrukce, rozpad a smrt. Stroze, rychle, bez emocí. Co se stalo? To není důležité, hlavní je, že je prezident mrtev, přesto jsou represivní složky moci stále činné a to i po dvou letech od zhroucení civilizace. Kdo je řídí a proč? Uvidíme.

Rychle se zformuje úderná skupinka koncentrující všechny stereotypy zombie-survivorů. Přirozený vůdce - klaďas, drsná holka, o něco méně drsná holka, hláškující všudybyl, tajemný sólista s přesnou muškou, geek na drátě, pár budoucích těl a nesmí chybět skeptický nýmand, jehož život je důležitý pro obnovu celé lidské rasy. Nýmanda je samozřejmě nutné bezpečně dostat na místo určení, které se neustále mění a přesouvá. Začíná dlouhá cesta a lemovat ji bude řada tlejících těl.

V pilotním díle se předvedlo několik "hvězd", například seriálová star Harold Perrineau nebo Keith Allan, který se často objevu coby vděčná oběť v laciných televizních zombie hororech. Téměř čtyřicetiletý DJ Qualls si pro změnu střihl mladičkého geeka, který vše sleduje a řídí z bezpečné vzdálenosti. Herecký projev většiny zúčastněných není až tak tristní, ale hloupost postav to rozhodně nevyváží.

Zatímco Živí mrtví sází na pompézní a detailní gore akční scény, které nechají zapomenout na nudné tlachání a otravné postavy, Z Nation si podobný luxus nemůže dovolit, proto děj a postavy příliš nerozvíjí a nechává akci raději proudit neustále.

Provedení zombies je přímo úměrné celkovému béčkovému low-budgetovému pojetí (rozhodně nejde o vědomou stylizaci), scény "hodování" nejsou natolik morbidně detailní, přesto je krve dostatečné množství (s ohledem na žánr). Zbytečné CGI bohužel kazí celkový dojem. Ohromující je výskyt efektních zpomalovaček, které jsou použity bez ohledu na nějakou zjevnou logiku a vychází zřejmě z potřeby vyplnit stopáž.

Z Nation ničím nepřekvapil. Schematický a eklektický seriál může zatím ukrátit čas do nové série Živých mrtvých, konkurenci pro vlajkovou loď AMC však momentálně nepředstavuje. Na druhou stranu, v porovnání s pokusem o seriálový Zombieland je možné brát Z Nation jako velký pokrok.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.