Zachraňte pana Bankse

Mary Poppins, proslulá dětská kniha, inspirovala Disneyho studio k natočení neméně slavné muzikálové adaptace. Snímek Zachraňte pana Bankse se snaží přiblížit (a nepochybně i zjemnit), jak probíhalo náročné vyjednávání s autorkou knihy, než se Mary Poppins dostala na filmové plátno.

Mary Poppins, muzikálový film, který posbíral pět Oscarů, vychází z osobité stejnojmenné knihy Pamely Lydon Travers. Ta vyšla v roce 1934, stala se velmi úspěšnou a o atraktivní látku se začala zajímat i hollywoodská studia. Film Zachraňte pana Bankse (odkaz na jméno jedné postavy z filmu o Mary Poppins) se snaží pomocí postupů vřelého rodinného filmu přiblížit, jak probíhalo nesnadné vyjednávání Walta Disneyho s neústupnou autorkou knihy.

Pamela Lydon Travers je distingovaná dáma, která poněkud ztrácí kontakt s okolním světem. Vytvořila Mary Poppins, která je pro ni samotnou posvátnou a nedotknutelnou, jelikož je úzce spjatá s jejím vlastním dětstvím. Adaptace jejího veledíla je na spadnutí a autorka se rozhodne, že má-li film skutečně vzniknout, bude nezbytné, aby se osobně zapojila a na své hrdiny dohlédla. Vizionář Walt Disney se neprozřetelně pouští do smlouvání o výsledné podobě filmu a začíná postupně odkrývat některé hluboko zakořeněné útrapy samotářské autorky, jejichž vyřešení je samozřejmě klíčem k úspěšnému dokončení filmu.

Jak skutečně probíhala příprava jednoho z neúspěšnějších Disneyho filmů, je předmětem mnoha legend. Lákavé odtajnění prohnilého Hollywoodu se však nekoná. Režisér John Lee Hancock tuto legendu prezentuje jako přístupný milý film pro celou rodinu. Oba hlavní protagonisté jsou vykresleni takovým způsobem, že s nimi lze pouze sympatizovat. Pamela Lydon Travers je v podání Emmy Thompson elegantní, svéhlavá, má podivné manýry, ale nestává se otravnou nebo nepochopitelnou a její motivace jsou důkladně vysvětleny. Tom Hanks coby Walt Disney je sázka na jistotu.  

Děj se odehrává ve dvou časových rovinách, příprava filmové Mary Poppins je prokládána vzpomínkami na nepříliš radostné dětství autorky, přičemž jedna rovina pochopitelně komentuje druhou.

Zachraňte pana Bankse je příjemný film s chytře zvoleným obsazením (dokonce i Paul Giamatti se po dlouhé době představuje v sympatické roli), který ukazuje hollywoodskou mašinérii 60. let v příznivém světle a jízda na kolotoči v Disneylandu se díky němu jeví jako neúčinnější antidepresivum na světe.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Zachraňte pana Bankse

(Saving Mr. Banks)

Režie: John Lee Hancock

Další články v kategorii