Čtvrtá hvězda - recenze

Jeden zablešený hotel, parta vypatlaných zaměstnanců a pohroma je na světě. Tedy - jak se to vezme.

Jan Prušinovský a Petr Kolečko čekali dlouho, ale nakonec se dočkali. Jejich seriál Okresní přebor ležel svého času měsíce netknutě v archivu Novy, protože k jeho premiéře nebyla podle tehdejšího vedení televize vhodná doba "reklamních žní". Po odvysílání následoval obrovský uspěch, Luděk Sobota prožil comeback (!) a na konci všeho byl celovečerní film.

Jestli ve vlastní snímek vyroste i Čtvrtá hvězda je po uvedení prvních dvou dílů těžké odhadovat, jisté je, že se České televizi sázka na osvědčené duo režiséra a scenáristy vyplatila. Seriál, který na divákovu bránici frontálně útočí prvky situační komedie, má obsazení téměř výhradně složené z ansámblu Dejvického divadla a není tedy velkým překvapením, že parta kolem dalšího z režisérů Čtvrté hvězdy, Miroslava Krobota, je perfektně sehraná.

Cit pro přesný timing je vlastní hlavně Ivanu Trojanovi, jinak vyčůranému recepčnímu Hotelu Meteor. Pofidérní ubikace se plánuje skrze svou ambiciózní šéfku zbavit nálepky průměrné tříhvězdičkové díry na okraji Prahy. Zda se to podaří nebo ne je vcelku jedno. Je to jen půdorys, na němž se odehrává jedna slušně vypointovaná bizarnost za druhou.

Dalo se to čekat, protože postavit vedle sebe homosexuálního taxikáře, udrbanou barmanku, machistického opraváře, ambiciózního kuchaře, který si hraje na českého Jamie Olivera, hluchoněmého zlodějíčka a neotrkaného recepčního z fary, jenž si volné chvilky krátí tím, že si zpívá se zubní protézou, je jako hrát si s časovanou bombou na pískovišti.

Jenže z téhle sebranky leze v těch nejlepších momentech zvláštní mix trapného, nekorektního, vulgárního, ale v mnoha ohledech i inteligentního humoru, který by ze Čtvrté hvězdy nedělal to, co je. A přijdou-li na srovnání novácké počiny typu Comeback, Helena nebo splaškovitý PanMáma, jedná se o dva zcela odlišné vesmíry.

Čtvrtá hvězda sice zatím svůj potenciál nevyužila naplno, má i hlušší místa, někdy je znát, jak herci moc chtějí, ale nepřenesou to a byť na různorodé skrumáži magorů seriál stojí a padá, možná je jí až moc. To ovšem neznamená, že se nejedná o nejlepší český komediální seriál za poslední dobu. Kdo ví, třeba to na ten film taky dotáhne.

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.