Kapitán Phillips

Atraktivní látka, režisér, který má na kontě kultovní akční filmy a skvěle zvolený představitel hlavní role. To je kombinace, která je vlastní snímku Kapitán Phillips. Nicméně ani skvělá konstelace nemusí zaručovat bezvadnou zábavu.

Režisér Paul Greengrass je širokému obecenstvu známý především jako tvůrce bournovské série a dramatizaci skutečných událostí si vyzkoušel již u Letu 93, který popisoval situaci v teroristy uneseném letadle 11. září 2001. Greengrass čerpal u Kapitána Phillipse z knihy samotného Richarda Phillipse, čili se jedná o optiku Phillipse a na zřetel se příliš neberou další zdroje informací. Sám Phillips je také značně idealizován. To jsou jevy, ke kterým pochopitelně u podobných filmů dochází a žádného hlubšího zamyšlení nebo přesahu se zde nedočkáme.

Kapitán Phillips se se svou posádkou ocitne v rukách somálských pirátů. Následuje hra na schovávanou v útrobách gigantické lodi. Piráti nakonec samotného Phillipse unesou a následuje komplikovaná vojenská operace směřující k jeho osvobození.

Hollywoodské dramatizace podobných událostí jsou jasně schematické a prakticky si netroufají na nějakou objektivní výpověď. Kapitán Phillips byl (a stále je) hrdina a patriot, který hrdinně bránil svou posádku a v zajetí si zachoval důstojnost, na rozdíl od divokých a zavrženíhodných pirátů. Platí zde přímá úměra - stejně jako byl kapitán Phillips heroizován, tak byli jeho oponenti démonizováni.

Snímek v druhé půlce ztrácí dynamiku, stává se zdlouhavým procesním dramatem, které je prokládáno občasným pseudodokumentárním prvkem, aby byla opět zdůrazněna "pravdivost" zobrazovaných událostí.

Tom Hanks jako kapitán Phillips předvedl svůj standardní výkon, kapitánovi dodal šarm a důvěryhodnost. Stejně skvělí jsou v tomto ohledu také představitelé zlotřilých pirátů Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman, Faysal Ahmed a Mahat M. Ali.

Kapitán Phillips jako film technicky samozřejmě dostál veškerých standardů současného hollywoodského filmu, avšak kdysi zajímavé Greengrassovy formální postupy se zde už nejeví tak originální a nepřináší nic inovativního.

Hollywoodské verze a rekonstrukce skutečných událostí jsou silně tendenční, jak dokazuje vedle Kapitána Phillipse i již zmíněný snímek Let 93, a jejich poselství jsou vlezle jednoznačná a pouze utvrzují negativní stereotypy, postavy černobílé a pojetí předvídatelné. Jednoznačná ideologie a poplatnost dominantnímu systému je bezpochyby jedním z důvodů, proč v zámoří tento snímek vzbudil takový ohlas, avšak kromě řemeslně skvěle zvládnuté filmařiny a Toma Hankse Kapitán Phillips nic zajímavého nenabízí.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Kapitán Phillips

(Captain Phillips)

Režie: Paul Greengrass

Další články v kategorii