Tísňová linka (DVD)

Tísňová linka má příjemné tempo, napětí dobře dávkuje a nabízí mrazivý otevřený konec. Bohužel se poté táhne ještě více než půl hodiny a ten skutečný konec vyvolává spíše rozpaky.

Režisér Tísňové linky Brad Anderson je spojen s celou řadou úspěšných televizních seriálů a natočil také několik celovečerních filmů, z nichž stojí za zmínku především výborný Mechanik. U Tísňové linky Anderson využil řadu postupů typických právě pro televizní seriály a možná by stačila i seriálová stopáž.

Tísňová linka operuje se třemi hlavními protagonisty, únoscem, jeho obětí a operátorkou tísňové linky. Jordan (Halle Berry) je zkušená operátorka, která se po nepříjemném incidentu na lince zhroutí, ale vrací se ke svému řemeslu, když se na tísňovou linku dovolá unesená Casey (Abigail Breslin). Začíná boj o čas a o nervy, je nutné dívku udržet na drátě a pokusit se s její pomocí lokalizovat únoscův vůz, v jehož kufru je Casey nedobrovolně držena.

Dokud je Casey v kufru auta, sledujeme opravdu skvěle gradující napínavý thriller. Únosce je brilantně démonizován, je snímám výhradně v detailních záběrech, neprojevuje se a vzniká tak dojem nepříjemné nejistoty, jelikož stejně jako unesená dívka netušíme s kým máme tu čest. Svižné tempo se ale nedaří udržet a ve chvíli, kdy by měl film skončit, se rozjíždí zcela nová fáze, která je očekávatelná, trapná a nezajímavá, a to i kvůli výrazné přeměně stylotvorných postupů. Invenční a zajímavé prvky film opouští, originálně snímaný a prezentovaný padouch se mění v nudnou šablonovitou zrůdu a roztěkané obrazy vystřídají úhledně poskládané záběry.

Tísňová linka trpí nejednotným konceptem, od působivé nervní podívané přechází k průměrnému revenge thrilleru, který ke konci nepovznesou ani výkony hlavních ženských hrdinek v přiléhavých nátělnících. DVD nabízí jen základní nezbytnou výbavu - původní a českou zvukovou stopu v 5.1 a české titulky.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

[Trailery]

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Tísňová linka

(The Call)

Režie: Brad Anderson

Další články v kategorii