Dexter a jeho poslední vražedné pré

Jeden z nejpopulárnějších seriálů posledních let je u konce. Poslední osmá série Dextera vyvrcholí během následujících měsíců. Začal Dexterův konec.

Následující text obsahuje spoilery.

Kabelovka Showtime nasadila novou a zároveň poslední sérii svého taháku již v letní sezóně. Premiéra prvního dílu osmé série se vysílala 30. června a vše zatím nasvědčuje tomu, že finále bude velkolepé.

Sedmá řada se nesla v duchu pátrání LaGuerty po pravé identitě Řezníka ze zálivu, což se jí stalo osudným. Smyčka kolem Dexterova krku se začala stahovat, a to si vyžádalo krajní řešení. Tyto události nezůstaly bez následků. Debra se se smrtí LaGuerty nevyrovnala, zaplétá se do bahna drog, alkoholu a začínají se kolem ní rojit podezřelá individua. Také odešla od policie a bratra si drží od těla. Na druhou stranu se Dexter utvrdil v tom, že jeho životní styl je tím správným, avšak jen do chvíle, než se na stanici objevuje významná neuropsychiatrička Evelyn Vogel. Evelyn, odbornice na psychopaty a sériové vrahy, se hodlá zapojit do nového případu. Nicméně se zdá, že ji daleko více zajímá Dexter a evidentně o něm ví mnohem víc, než Dexter tuší. Mezitím zbytek miamského policejního oddělení vyšetřuje případ vraždy, kdy byla oběti brutálně odebrána část mozku. Nový kolotoč se roztáčí.

Z průřezového sneaku celou sérií už můžeme poodhalit několik faktů. Evelyn moc dobře ví, kdo je Dexter a je pravděpodobné, že to byla ona, kdo Harrymu poradil, ať Dextera vede. Také je zřejmé, že je to jeden z jejích bývalých pacientů, kdo by mohl být zapletený do nových vražd. Debra si už cestu ze dna zřejmě nenajde, nelze vyloučit ani její tragický konec. Vrátí se také Hannah, aby její epizodka mohla být konečně řádně ukončena.

V poslední sérii se seriál zřejmě vychýlí ze zavedeného schématu. Už sám Dexter velice z kraje ztratil svůj klid a jistotu a začal jednat impulzivně a tím pro jeho postavu značně nepřirozeně. Debry angažmá v soukromém sektoru otevírá prostor pro rozvíjení paralelní linie, přičemž bude zapotřebí pořádně kostrbatý oslí můstek, aby se obě eventuelně seběhly dohromady. Navíc sama Debra a funkce její postavy se naprosto obrací, zná tajemství a nedokáže se s ním vyrovnat, což ji determinuje a ohrožuje Dextera. Hra na schovávanou s vrahy se přesouvá na druhou kolej a do popředí se derou motivy a témata, která byla v minulých sériích spíše okrajová. Typická nadsázka a černý humor jsou ty tam, bohužel.

Pokud bude celá série ve stejném duchu jako úvodní epizoda, bude se svým temným tónem (dokonce i slunné Miami stísnila těžká a temná oblaka) a pochmurností blížit konkurenčnímu Hannibalovi. Zdá se, že Dexterův konec je nezvratný a bude možná fatální… Těžká a hutná atmosféra tomu zatím napovídá.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Dexter

Režie: Michael Cuesta, Robert Lieberman, Tony Goldwyn, Steve Shill, Adam Davidson, Keith Gordon, Marcos Siega

Další články v kategorii