Star Trek: Do temnoty

Dlouho očekávaný sequel Abramsova trekerského rebootu je tady. Velkolepý, efektní a ve 3D.

Režisér J. J. Abrams si se Star Trekem buduje pozoruhodný monopol na velkolepé sci-fi rebooty. Ve světle nového Star Treku se může zdát, že jsou nové Hvězdné války v dobrých rukách, ačkoliv Abramsova troufalost vychází především z jeho precizního řemeslného umu.

Abramsovi se podařilo v roce 2009 aktualizovat legendární Star Trek a od počátku počítal s dalšími díly. V pořadí druhý díl Abramsovy série nese podtitul Do temnoty. Pravdou však je, že nový Star Trek působí především svým efektním provedením a pro Abramse typickou povrchovostí.

James Kirk, potížista, rebel, ale geniálně prozíravý kapitán, se dopustí prohřešku proti směrnicím Hvězdné flotily, když zachrání Spocka poněkud troufale exhibiční cestou. Za trest přijde o Spocka i o Enterprise, ale to jen proto, aby je mohl záhy získat zpět, a to i s nebezpečnou misí. Terorista John Harrison vymlátí značnou část papalášů Flotily a admirál Marcus chce, aby Kirk učinil spravedlnosti zadost. Je ale vše tak jednoduché?

Popravdě řečeno, ano je. Kdo ve skutečnosti je John Harrison, není zase taková záhada. Ano, Harrison je Khan, to není spoiler – ti, kteří znají Star Trek, to vědí dávno a ti, kteří Star Trek neznají, stejně neví, kdo Khan je a jak se v minulých filmech exponoval.

Abrams vytváří zcela novou paralelní vizi startrekovského univerza, jsou zde podobnosti s událostmi známými z klasického seriálu i z filmové série, avšak vývoj povědomých situací se dostává do zcela jiných souvislostí a je doprovázen odlišnými okolnostmi.

Kirk (Chris Pine) a Spock (Zachary Quinto) se už sice nehašteří, přesto teprve hledají ideální polohu spolupráce. Khan proti nim působí silně a sebevědomě a divák se jím nechává ochotně vmanipulovat do intrik a zrad. Khan je nejpůsobivější a nejzajímavější postava nového Star Treku, což do značné míry způsobuje jeho představitel Benedict Cumberbatch, který udělal z Khana úžasně charismatickou a uhrančivou postavu. Kapitán Kirk a Spock společně tvoří silnou entitu, jejich síla vychází z jejich odlišností a plodů jejich konstruktivní kooperace se jistě ještě dočkáme. 

Abramsův Star Trek se navzdory zavádějícímu názvu nestal temným sci-fi a tragika jeho hrdinů není absolutní a nezvratná. Díky svému provedení a úžasným speciálním efektům je nový Star Trek příjemnou zábavou a společně se třetím Iron Manem dotváří reprezentativní vzorek současného vysokorozpočtového mainstreamového sci-fi. Dynamický a komplikací prostý příběh jen vytváří nenáročný rámec pro sled úžasných a velkolepých scén.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Star Trek: Do temnoty

(Star Trek Into Darkness)

Režie: J.J. Abrams

Další články v kategorii