Texas Chainsaw 3D

V roce 1974 vznikl odvážný a pro tehdejší publikum do jisté míry šokující snímek Texaský masakr motorovou pilou. O téměř třicet později vzniklo jedno z dalších pokračování, které dnešní publikum nechává naprosto chladným.

Tobe Hooper, režisér původního filmu, na který navázala vleklá franšíza, se prosadil především díky příznivé době, ve které byl snímek natočen. Celá sedmdesátá léta byla v Americe (a nejen tam) příznačná nástupem nových režisérů. Jednalo se o filmaře z generace, kterou vychoval klasický Hollywood, televize a komiksy. Ve stejné době se prosadili tvůrci jako Francis Ford Coppola, George Lucas, Steven Spielberg nebo James Cameron, kteří díky své invenci revidovali mnohé filmové žánry. Objevili se také nezávislí tvůrci, kteří také začali zkoumat a nově definovat žánr hororu, který na konci 60. let nabíral na síle díky Georgi A. Romerovi (Noc oživlých mrtvol). Tuto linii nezávislých představoval také Tobe Hooper, který v roce 1974 natočil kontroverzní snímek Texaský masakr motorovou pilou, jenž brzy získal status kultovního hororu.

V roce 1986 následoval druhý díl Texaského masakru, který opět natočil Hooper a film se svezl s popularitou slasherů. Na počátku 90. let vznikl třetí díl s názvem Leatherface (1990) Jeffa Burra následován v roce 1994 tragickým Masakrem v Texasu, který režíroval Kim Henkel.

U příležitosti dvacátého výročí vzniku prvního filmu natočil Marcus Nispel v roce 2003 remake opět s názvem Texaský masakr motorovou pilou, čímž znovu odstartoval krvavý koloběh. Po následujícím nevalném prequelu Texaský masakr motorovou pilou: Počátek, který vznikl v roce 2006, už se konečně dostáváme k nejnovějšímu zpracování, které nese název Texas Chainsaw 3D.

Ten natočil John Luessenhop a dějově navazuje na Hooperův originál (resp. odehrává se 20 let poté, přičemž nebere v úvahu ostatní díly). Po fragmentech z původního snímku následuje pogrom na nechvalně proslulou rodinu Sawyerových. Banda buranů se dostatečně vyřádí a ze zvrácené rodiny udělají de facto oběti. Heather, která masakr rodiny Sawyerů přežije coby malé dítě, je vychována v jiné rodině a tajemství o svém původu se dozví až po smrti své babičky, která mladé Heather odkáže dům i s rodinným tajemstvím. Ve sklepě přežívá Jed, známější jako Leatherface, zaostalý sadista, kterým jeho bližní rádi krutě manipulovali, aby uspokojili své bizarní chutě. Jed si však poměrně libuje v sešívání lidských tváří a porcování lidí motorovou pilou. Krev není voda a texaští burani se nemění, takže následuje několik surových úmrtí, jalová atmosféra a krvavé rodinné usmíření.

Texas Chainsaw 3D je schematický a vysoce neoriginální film, který se nesnaží jít proti diváckému očekávání, své diváky podceňuje a paradoxně ani 3D zpracování jej nečiní o nic zajímavějším. Na atraktivitě filmu nepřidávají ani herecké výkony a nesympatické postavy. Texas Chainsaw 3D pokračuje v klesající kvalitě, kterou se (nejen) tato série vykazuje. Film postrádá atmosféru a stejně jako většina soudobých hororů se nepokouší děsit, ale znechutit.

Horory se na jedné straně propadají do trojrozrozměrné pasti, neuměle recyklují a nejvýraznější novum, které přinášejí, je stupňující se explicita hyperrealistického násilí. Texas Chainsaw 3D všechny zmíněné nešvary obsahuje a nemá ambice vzkřísit "texaskou" sérii, je pouze laciným a eklektickým snímkem, který nezachrání ani motorová pila.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Texas Chainsaw 3D

Režie: John Luessenhop

Další články v kategorii