Scary Movie 5 – laťka filmové zábavy opět klesla

Pátý díl série filmových parodií ukazuje, jak nízké mínění mají tvůrci o současných filmových divácích. Jinak si totiž nelze úroveň pátého „děsného bijáku“ vysvětlit. Tady končí veškerá legrace.

Pátý díl Scary Movie natočil režisér Malcolm D. Lee podle scénáře někdejších mistrů parodie Pata Profita a Davida Zuckera, jejichž humor se však s postupem let změnil v hromadu fekálií. Výsledný film je pak snůškou prvoplánových spoofů, které jsou nekonzistentní a jsou proto uměle pospojovány páchnoucí mazlavou hmotou. Výsledek je samozřejmě nevzhledný, rozpadá se a smrdí.

Scary Movie chce tradičně parodovat snad vše, co mělo premiéru v posledních pěti letech. V pátém dílu najdeme pestrou škálu filmů; od Paranormal Activity přes tituly jako Černá labuť, Zrození planety opic, Mama nebo Sinister až k čerstvým titulům jako je remake Lesního ducha. Tím výčet bohužel zdaleka nekončí. Film díky této skrumáži postrádá jednotící prvek a stává se sledem nevtipných skečů a nevkusu. Nekonzistentnost je v případě Scary Movie 5 naprosto devastující a nepřekonatelná a činí jeho sledování neobyčejně trýznivým.

Pokusit se nějak smysluplně shrnout děj je prakticky nemožné kvůli množství témat a motivů, které se nekontrolovatelně kupí. Snaha o zparodování co neširšího spektra současné hollywoodské žánrové kinematografie končí politováníhodným nezdarem.

Film začíná exhibiční úlitbou pro diváky – dvě trosky, Charlie Sheen a Lindsay Lohan, neomylně uvádí estetiku nechtěné trapnosti, která bude prostupovat celým snímkem. Tento snímek nabízí plejádu vyhaslých hvězd, jejichž camea tento nekoherentní paskvil ještě více tříští, kromě zmíněného Charlieho Sheena a Lindsay Lohan se ve filmu mihne Mike Tyson, Heather Locklear, Molly Shannon, rapper Snoop Dogg nebo Jerry O´Connell. Scary Movie je tak zřejmě posledním útočištěm pro „hvězdy“, jejichž kariéru určovalo excesivní chování, drogové skandály a béčkové filmy.

Zkušenost se Scary Movie 5 je otřesná, film nemá co nabídnout, jeho vtip a záchodový humor jsou natolik odrazující, že vedle něj vypadá snímek Pár nenormálních aktivit jako mistrovské veledílo se sofistikovaným a inteligentním humorem.

Pátý díl Scary Movie je trapný a rozplizlý hybrid, který nedrží pohromadě a své publikum možná spíš ponižuje než baví. Jeden bod pro Molly Shannon.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Scary Movie 5

Režie: Malcolm D. Lee

Další články v kategorii