Zombies, hnijící těla a smrt jsou zpátky - rozjelo se pokračování třetí série Živých mrtvých

Po několika měsících pauzy se vrátili nemrtví, s neodbytnou chutí zakousnout se do masa nepozorných přeživších. Premiérový devátý díl třetí řady odvysílala americká AMC 10. února 2013 a další díly mají následovat opět klasicky každý týden v neděli.

Seriál Živí mrtví začal s třetí řadou nabírat dynamiku, kterou v druhé sérii na Hershelově farmě udusily utahané dialogy, partnerské trojúhelníky a podobná hašteření. Jsme tedy za polovinou třetí série a je čas ohlédnout se zpět. Pokud nesledujete pravidelně aktuální díly, tak upozorňuji na vysoký výskyt spoilerů v následujícím textu!

Rickova skupinka hovící si v bezpečí vězeňského komplexu lehce prořídla, aby mohla záhy nabobtnat ještě více. Novílidé přicházejí nejen dírou ve zdi, ale i jinými otvory – porod na špinavé podlaze s nemrtvými všude okolo je přímo skvostem televizní tvorby. Ještě minimálně dalších osm dílů mají tedy nemrtví stále co zakousnout. Vedle toho jsme ve třetí sérii svědky, jak může nová společnost fungovat zcela normálně - samozvaný Guvernér vybudoval plně funkční městečko, tekoucí voda a elektřina jsou samozřejmostí. Spořádaní obyvatelé si sice libují v občasných surových zombie popravách, ale v post-apokalyptickém světě se jiná zábava nenabízí.

Střet Rickovy skupiny a Guvernérova městečka Woodbury byl vyvrcholením první poloviny třetí série, ale jednalo se o nenápadné oťukávání s minimem ztrát na obou stranách. Dá se předpokládat, že k zásadnímu boji „dobra se zlem“ dojde až na konci série.

Rick, možná nejprotivnější hlavní postava celé současné seriálové scény, se začíná po smrti své ženy Lori a pod tlakem okolí a hroutit. Halucinace a temnota nahlodávají jeho mysl a díky tomu se v třetí sérii objevují temnější tóny (epizoda s telefonátem od „jiné skupiny“ patří k jedné z nejlepších ukázek Rickovy nalomené psýchy). Osudy ostatních postav se také zlehka modifikují.

Daryl se shledává s bratrem, vztah Glenna a Magie je poznamenán útrapami při brutálním výslechu Guvernérem, Michonne se mstí a mstít se bude zjevně i nadále a Andrea se co nevidět stane dvojitým agentem (zatím není jasné, ke komu bude loajální).

Díky atraktivnímu a masivně zamořenému prostředí vězeňského komplexu byla první polovina třetí série výrazně akční. Postupné seznamovaní se se záludným Guvernérem přineslo osvěžení v podobě nového pohledu na vyrovnání se s apokalypsou a nové postavy, z nichž však žádná zatím neprojevila jiné než silně destruktivní sklony. Nicméně se zdá, že přetahování s Guvernérem bude trvat až do konce třetí série, kdy se zřejmě odehraje bitva o věznici (což naznačují trailery uvedené před půl rokem). Tím se dostáváme k bodu, kdy dva se perou, a třetí se směje, respektive lidé se střílí a zombies tvoří už jen běžnou kulisu, všudypřítomnou entitu, která už nikoho moc nevzrušuje. Věčná škoda.

Nezbývá než doufat, že boj o věznici bude tak ničivý, že Rickova skupina opustí bezpečný přístřešek a bude muset čelit hordám zombies v temných hvozdech.

Syžet této série se začíná protivně opakovat a sledujeme stále dokola cyklus útěk-napadení-úkryt-napadení. Vše souměrně protíná celou sérii, události jsou předvídatelné. Komorní zombie apokalypsa první řady byla rozdupána bezvýraznými postavami a „obyčejnou“ akcí. Třetí série balancuje na hraně – na jedné straně sleduje zajetý syžetový vzorec, na druhé straně temné motivy, které přichází s Rickovým postupným šílenstvím, se stávají příslibem nové energie. Tak doufejme, že se z toho jen tak nevyspí.

Třetí série vyvrcholí na konci března a zatím se zdá, že třetí řadou Živí mrtví neskončí.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Živí mrtví

(The Walking Dead)

Režie: Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Michelle Maxwell MacLaren, Gwyneth Horder-Payton, Johan Renck, Guy Ferland

Další články v kategorii