Osm hrozných

Quentina Tarantina zná každý, fanoušci ho milují a nekonečně rozebírají každý záběr, odkaz, narážku i přirážku. Dosyta jim toho opěvovaný enfant terrible post-moderního Hollywoodu dopřál ve svém osmém snímku Osm hrozných.

Málokterý režisér si dovolí rozehrát film, kde uvězní postavy v jedné scéně a nechá je tam navzájem se zmasakrovat s tím, že se nebojí stopáž natáhnout na tři hodiny. Jenže Quentin Tarantino si jde svou cestou a zběsilou vášeň k westernům dotáhl k absolutní dokonalosti.

V zasněžené krajině se setkávají dva lovci odměn (Kurt Russell a Samuel L. Jackson), Kat (Russell) si veze nebezpečnou dámu z nižší společnosti, Daisy Domergue, kterou chce nechat pověsit. Vzhledem k tomu, že mají pánové stejnou cestu, vyrazí jedním vozem spolu, záhy se k ním připojuje další muž, který tvrdí, že je budoucím šerifem města, kam všichni míří. Ve sněhové bouři se všichni uchýlí do hostince, kde je v tu chvíli přebývají další zajímaví hosté. A tady začíná přehlídka dokonalého panoptika postaviček a brutálního tarantinovského hláškování.

Vleklé taškaření nebere konce, jižanský stařík je nucen vyslechnout potupnou historku o vlastním synovi z úst nenáviděného černého majora a hlas vypravěče, který oznamuje zásadní zvrat děje i stylu, otevírá bránu další dimenze Tarantinova umu. Vypuká brutální hra, ve které exceluje famózní Samuel L. Jackson v roli majora Warrena, skvěle mu sekunduje Walton Goggins coby šerif Mannix a naprostým vrcholem je pak výkon Jennifer Jason Leigh v roli Daisy Domergue.

Vedle zmíněných se ve filmu objevují i další Tarantinovy dvorní herci, jako je Tim Roth, Michael Madsen nebo Zoe Bell či Kurt Russell, coby nekompromisní Kat.

Tři hodiny je opravdu pořádná porce, kterou se však daří dávkovat úměrně a rozhodně se nedá říct, že by se vyskytovala nějaká "hluchá" místa nebo nestravitelné prvky, čemuž i lehce napomáhá členění do šesti kapitol.

Tarantino navazuje na svérázného Nespoutaného Djanga dalším vybroušeným westernem, který rozhodně nenudí, a to ani navzdory stopáži, kterou už si dneska nikdo jiný opravdu nedovolí (určitě ne v Hollywoodu). Navíc intenzitu a skvělou atmosféru umocňuje hudba, za kterou stojí sám Ennio Morricone, který se tak k žánru vrátil po více než třech dekádách. Osm hrozných je skvělý Tarantinův western a kdo se nezdráhá ponořit se na tři hodiny do surových scének a vybroušených vtipných hlášek, bude odměněn prvotřídní zábavou.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Osm hrozných

(The Hateful Eight)

Režie: Quentin Tarantino

Další články v kategorii