První reakce: Lída Baarová

Ještě větší hrůza, než jsme čekali? Vypadá to tak.

Lída Baarová byla pro režiséra Filipa Renče projektem na dlouhou trať. Chystat jej začal již před lety, původně mělo jít o pětidílný seriál. Scenárista Ivan Hubač však nakonec po domluvě s Renčem a tehdejšími producenty přistoupil na celovečerní film a u něj už po několika peripetiích zůstalo.

Lída Baarová nyní za mohutné reklamní podpory přichází do kin. Kdo zná Renčovu filmografii a styl, mohl tušit, že film bude tlačit na pilu, a to zostra. Podle dojmů kritika Miloše Krekoviče z Denníku N to však na celé čáře přepískl.

"Filmová sezóna teprve začíná, ale Lída Baarová má našlápnuto na jedno z největších zklamání roku," uvádí recenze hned na úvod. "Málokdo čekal, že to bude také zlé. Míra umělecké impotence, laciných triků, šlendriánství a podcenění diváka nemá v dnešním českém filmu soupeře," píše se dál v nekompromisním textu.

Nejhorší podle Krekoviče je, že film nefunguje ani v základní rovině iluze, jakožto historický film. "Všeobecná retro mánie v současnosti klade na filmaře úplně jiné nároky," připomíná recenzent české filmy Lidice nebo Ve stínu.

Recenze se zatím objevila ještě v MF Dnes. Mnohdy nechvalně legrační kritička Mirka Spáčilová má odlišný názor než její slovenský kolega. Film ji prý připomíná životopisy dokonce z dílny světové HBO. "Nikoli velkofilmy, ale řemeslně zdatné, nešizené produkce," míní.

Renčovu Baarovou však podle ní zrazují scénář, představitelka titulní role Tatiana Pauhofová a dabing. Spáčilová však zdůrazňuje, že Renč umí "nakažlivé retro" a vyzdvihuje jeho filmařskou sílu v "drobných momentkách".

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.