REVENANT Zmrtvýchvstání

Alejandro Gonzales Iñárritu natočil surový a vizuálně omračující epos, který vás nenechá ani na vteřinu v klidu.

Alejandro Gonzales Iñárritu, režisér filmů Amores perros: Láska je kurva, 21 gramů, Babel, Biutiful a Birdman, si ve svém nejnovějším snímku k obrazu svému přetavil román Michaela Punkeho, o jehož zfilmování se dříve ucházel i Park Chan-wook nebo John Hillcoat.

Zasněžená krajina nehostinné Jižní Dakoty dvacátých let devatenáctého století, skupina lovců kožešinové zvěře se ocitá pod útokem indiánů. Jen díky pohotovosti Hugha Glasse, trapera, který lovce doprovází, se několika podaří přežít. Každý dobrý skutek musí být ale po zásluze potrestán a brzy se Glass, který své zkušenosti nasbíral díky soužití s indiány, stane obětí rozzuřené samice grizzlyho.

Těžce zraněný muž nemůže pokračovat s lovci do bezpečí, zůstane s ním pouze jeho syn a dva dobrovolníci ze skupiny – mladý Jim Bridger a zákeřný John Fitzgerald, kterého motivuje odměna, kterou kapitán slíbil těm, kteří s Glassem zůstanou pozadu. Jenže Fitzgerald si chce práci usnadnit, zbaví se nejprve Glassova syna Hawka a bezbranného Glasse nechá nemilosrdně napospas osudu v mělkém hrobě. Jenže Glass má tuhý kořínek a s vypětím všech sil se mu podaří přežít a vydává se za pomstou.

REVENANT Zmrtvýchvstání od prvních okamžiků uchvátí atmosférou a úžasnými záběry, o které se staral jeden z nejpovolanějších – Emmanuel Lubezki (oscarový kameraman Cuarónovy Gravitace a Iñárritova Birdmana). Iñárritu vypiplal scény k dokonalosti, přičemž tradičně vynikají vyhrocené strhující konflikty. Iñárritu se nevzdává ani mystických a snových scén, kterých je však podstatně méně než v Birdmanovi, odkazujících k prožitým útrapám hlavní postavy.

Strhující putování za pomstou je plné krutosti a násilí – nejde přitom jen o brutální finální střet, setkání s indiány nebo nezapomenutelný pád koně ze skály, všechny scény, i ty nejsurovější masakry, jsou ale vážně spektakulární a naaranžované do posledního morbidního detailu.

Leonardo DiCaprio si tentokrát vystačí jako Hugh Glass s minimem dialogů a jako již v posledních letech tradičně aspiruje na Oscara. Role ošlehaného trapera vydávajícího se zmrzlou pustinou za pomstou se zatím žádné DiCapriovy předešlé herecké exhibici rozhodně nevyrovná. Opravdový herecký koncert však předvádí Tom Hardy v roli záporáka Johna Fitzgeralda. Zavrženíhodná postava si zasloužila ztvárnění, kterého se Hardy ujal s neopakovatelnou grácií – budete ho nenávidět, budete se těšit na jeho nevyhnutelný brutální konec a bude vás až do samého konce skvěle dráždit a štvát.

REVENANT Zmrtvýchvstání je skvěle natočená podívaná, která vám nedá vydechnout. Nabitých 156 minut ve společnosti strhujícího dramatu ale bohužel moc rychle uteče.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

REVENANT Zmrtvýchvstání

(The Revenant)

Režie: Alejandro González Iñárritu

Další články v kategorii