Star Trek: Do temnoty

Star Trek je fenomén. Na počátku 90. let se více než polovina Američanů hrdě prohlašovala za fanoušky této televizní a následně i filmové série. Nyní, ve 21. století nabírá Star Trek novou sílu, a to díky filmovému rebootu, jehož druhý díl se chystá do kin.

Režisér J. J. Abrams se proslavil především díky scénáři k filmu Armageddon a účasti na seriálech Alias a Ztraceni, později natočil Mission: Impossible III a v roce 2009 zaznamenal obrovský úspěch jeho Star Trek. Zdá se, že na velkolepá sci-fi si J. J. Abrams buduje monopol. Svědčí o tom nejen druhý dokončený Star Trek, spielbergovský snímek Super 8, ale už je také potvrzeno, že se právě Abrams stane režisérem sedmé epizody Hvězdných válek.

Star Trek měl pověst kultovního seriálu dávno předtím, než se do jeho rebootu pustil Abrams. První série vesmírného putování kapitána Kirka a vulkánce Spocka na lodi Enterprise vysílala americká televize již v období studené války, tedy v letech 1967 – 1969. Star Trek se stal rychle fenoménem a seriál pokračoval v několika variacích dál, následovala animovaná série, další řady seriálů i deset (bez Abramsových) celovečerních filmů.

J. J. Abrams se svým filmem z roku 2009 vrací k dvojici Kirk + Spock a děj situuje do alternativní reality (ustálená a známá fakta ze seriálu byla tímto elegantně vyřešena), kdy se tito dva hrdinové poprvé setkali a jejich vztah ještě zdaleka nebyl tak ideální a harmonický.

Kirk (Chris Pine) je frajerský hejsek, jehož otec položil život za Spojenou federaci planet, Spock (Zachary Quinto) je ambiciózní polo-vulkánec, který svých chladným racionálním přístupem působí jako dokonalý protipól temperamentního a výbušného Kirka.

V prvním Star Treku se tito dva hlavní hrdinové neustále kočkují a každý po svém se snaží zachránit svět před pomstou romulana Nera. Po sérii výbuchů, skoků, výstřelů a časových paradoxů, následuje kooperace, záchrana světa a potlačení zla. Závěrečné smíření dvojice zcela jasně ukazuje, že Kirkův a Spockův vztah bude prospěšný pro celou galaxii. Enterprise získává svého legendárního kapitána a prvního důstojníka.

V roce 2013 se však Enterprise a její posádka propadne do temnoty, alespoň to naznačuje název nového pokračování, na jehož scénáři se podílel Roberto Orci, Alex Kurzman a Damon Lindelof. V hlavních rolích se opět představí Chris Pine jako kapitán Kirk a v roli Spocka Zachary Quinto. Padoucha si zahraje Benedict Cumberbatch, ve vedlejších rolích se objeví Zoe Saldana, Simon Pegg, Anton Yelchin, Karl Urban, John Cho nebo  Heather Langenkamp.

Podle oficiálního textu distributora dojde k menšímu faux pas, které zapříčiní temperamentní Kirk, svůj hřích však hodlá odčinit nebezpečnou misí za dopadením intergalaktického teroristy Johna Harrisona (Benedict Cumberbatch). Hon na Harrisona zavede Enterprise a její posádku až na samotný okraj temnoty.

Dle důmyslně sestříhaných trailerů se zdá, že na své si přijdou milovníci explozí a pompézních CGI efektů. Po prvních projekcích se na jedné straně vyrojila nadšená juchání a krátkozraké vynášení Abramse a jeho spektakulární vize do nebes, na druhé straně se objevují i takové zkazky, které poukazují na slabiny ve scénáři (scenárista Damon Lindelof už dva ambiciózní sci-fi snímky přeci jen neblaze ovlivnil), na absenci dynamiky a emocí.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Star Trek: Do temnoty

(Star Trek Into Darkness)

Režie: J.J. Abrams

Další články v kategorii