Ceny kritiky: Filmy Ve stínu a Čtyři slunce mají osm nominací

První kolo hlasování o Ceny české filmové kritiky má své vítěze. Nejúspěšnějšími tituly minulého roku se staly snímky Ve stínu a Čtyři slunce, které získaly po osmi nominacích. Pět nominací si vysloužila komedie Okresní přebor – poslední zápas Pepika Hnátka. Všechny tři snímky se utkají o titul Nejlepší film roku 2012.

Film Odpad město smrt má tři nominace, filmy Posel, Až do města Aš a Láska v hrobě pak dvě. Nominace neunikla ani snímkům Dva nula, Polski film, Příliš mladá noc, Soukromý vesmír a Vrásky z lásky.

Třetí ročník Cen českých filmových kritiků chce upevnit tradici běžnou ve filmařsky vyspělých zemích. Filmoví publicisté tím nabízejí alternativní pohled na hodnocení domácí filmové tvorby a zároveň se zapojují do diskuse o stavu tuzemské kinematografie.

Laureáti ocenění budou oznámeni 26. ledna v pražském Divadle Archa. Moderátorkou večera bude herečka Aňa Geislerová, přímý přenos uvede ČT2. Nominační večer konkurenčního Českého lva se uskuteční 2. února, vítězové pak křišťálové sošky převezmou 2. března.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.