Twilight sága: Nový měsíc

Nejočekávanější film celého podzimu, Twilight sága: Nový měsíc, si naklusal i do našich kinosálů. V Americe vyrýžoval neskutečné množství peněz a i ostatní země nebyly na odpis. Jak si povede u nás a jak se nám druhý zářez celé série líbil? Více už v naší nepříliš lichotivé recenzi.

Ani nevím, z kterého konce začít film hanit. Ať totiž sáhnete po čemkoliv, film vás nesmírně znechutí. Začneme třeba obsazením, jež sice bylo podprůměrné, ale ne nejhorší. Nejdříve může diváka množství všech těch zarputilých introvertních plků, jež lezou z Kriten Stewartové a Roberta Pattisona (kdyby jen z nich) jak z chlupaté deky, zaskočit, ba až šokovat, ale již po pár minutách se jimi vnímání přehltí a raději je automaticky začne řadit mezi pravé plevelné dialogy Stmívání a přestane je registrovat. Ti, co vzdychali nad předešlým počinem podle adaptace knižní ságy Twilight, jsou na to možná již zvyklí. My ale ne a zvyknout si nehodláme. Bella (Kristen Stewart) je až po uši zamilovaná přecitlivělá dívka, Edward (Robert Pattinson) zase bezduchý trudomyslný upír a Jacob (Taylor Lautner), coby taková bokovka pro naší hlavní hrdinku, je mladý nabušený zajíček, co se onen nevšední pár snaží rozplést.

Výhoda je, že když se takhle pár lidí sejde (Pattinson je nutností) a zahraje si na upíry a vlkodlaky, vydělá to slušný balík peněz. O premiérovém víkendu vytěžil Nový Měsíc za velkou louží skoro 150 milionů dolarů a celkově má na kontě už bezmála 300 mega. Celé to je akorát větší slátanina než před tím. Film je slepený ze zármutku, romance a fádnosti, kde si již zmiňovaná trojice herců dělá, co chce. Zatímco nemocné děvče (na hlavu) Bella skáče ze skály, Edward rozmačkává telefony a Jacob trhá upíry na malé kousky. Možná to může znít jako fajn romantický horor o upírech, ale vskutku není. Jednička alespoň měla nějaký ten potenciál, s nímž jsme tak trochu počítali i ve dvojce, jenže ten se vypařil jako upír na sluníčku. Dokonce to vypadalo, jako by si Chris Weitz před natáčením polil celý scénář kávou a pak už jen dirigoval kompletní snímek z hlavy.

Příběh dvojky začíná tam, kde skončila jednička. Bella konečně získala srdce svého mladého, více jak stoletého upíra Edwarda a má tu čest s ním randit. Vše začíná narozeninami již zmiňované hlavní hrdinky. Rodina Cullenu jí přemluví, aby je přišla oslavit právě do jejich rezidence. Když se však při rozbalování dárku řízne o kousek papíru, krev ucítí čerstvě abstinující vegetariánský upír Jasper, a hodlá se na Bellu vrhnout. Nebýt Edwarda, Bella už by byla pod kytkami. Událost však do rodiny Cullenu přivede jisté obavy a na rychlo opouští včetně Edwarda městečko Forks, neznámo kam. Bella se zhroutí. Bez přítomnosti jejího milovaného, se dostává do krajních depresí. Vyhýbá se přátelům a všem svým bližním. Po čase však nalezne útěchu u svého přítele Jacoba, jež má pro změnu problém s místní výstřední sektou chlápků, dělající podivné věci.

Myslím, že prostoduchost celého počinu je natolik zřetelná, že novým divákům nebude činit velké potíže jí odhalit. Vlastně je urážkou jejich inteligence předpoklad potencionálního zaujetí (teď jsem možná urazil statisíce pubertálních slečinek s plakátem Edwarda nad postelí). Zápletka je opsaná z prvního dílu a knihy zároveň, navíc je doslova připitomnělá. Když si pak Taylor Lautner svlékl tričko, jen aby utřel Belle trochu krve na obličeji, mě dostalo asi stejně jako úplně první záběr ve filmu na Edwarda, jenž pochodoval proti kameře jako Arnold Schwarzenegger v Terminátorovi. Celé to pak zabil samotný konec, resp. poslední věta, od které si Weitz logicky sliboval nalákaní dalšího diváků na třetí díl celé série. Nic horšího přitom už padnout snad nemohlo. Budu hodně velkorysý, když celou recenzi podškrtne jedna hvězda.

Václav Valenta

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Zobrazena strana 1 / 1 | příspěvky zobrazeny od nejnovejších a jako vlákna
« předchozínásledující »
wiktoria
16

wiktoria

 od wiktoria | 16.01.2010 17:40:20
0
uz se tesim az to bude na divku protoze je to uplne bozi film ne on je uplne bozi edward
wiktoria
16

wiktoria

 od wiktoria | 07.01.2010 13:41:15
0
je to bozi film jestli nekdo vi kde ho levne sehnat napiste na:mispulka55@email.cz
Zobrazena strana 1 / 1 | příspěvky zobrazeny od nejnovejších a jako vlákna
« předchozínásledující »

Filmy

Twilight sága: Nový měsíc

(The Twilight Saga: New Moon)

Režie: Chris Weitz

Další články v kategorii