Východní přísliby - soundtrack

Jaký je soundtrack k filmu Východní přísliby Davida Cronenberga, který si právě razí cestu do českých kin?

Nejnovější film Davida Cronenberga, Východní přísliby, vyfasoval v naší recenzi velice solidních osm hvězdiček. Kromě dobrého příběhu a pevné režie ovšem zaujal i zajímavou, smyčcovou hudbou, které dnes věnujeme celý článek.

Skladatele Howarda Shorea si velmi vážím za kompozici, kterou vdechl život hudební stránce Pána Prstenů. A stejně jako "Aragorn" Viggo Mortensen se po letech přesunul do jiného filmového žánru a připravil pro Východní Přísliby čtrnáct skladeb, které doslova prýští depresí a jakousi nepopsatelnou atmosférou. Základní jednoduchý motiv ve vysoké tónině se sice často opakuje, ale vzhledem k jeho líbivé melodii vás neurazí ani na opakovaný poslech.

Shoreova práce netlačí nijak emocionálně na pilu, jako třeba soundtrack z Requiem za Sen, ale snaží se posluchače zaujmout silnou hudební melodií a dlouhými tóny. Nevím, jak dále popisovat zajímavost soundtracku a proto stačí jen říct, že na vánoční večer, kdy už veškeré to kouzlo s otevíráním dárků odešlo na přípravy pro příští rok, jsou Východní Přísliby vítaným kamarádem ke knize či obyčejnému relaxování. Jen škoda, že několik dvouminutových skladeb často opakuje téměř stejný základ v jiné tónině, což jednotlivým trackům trochu ubírá na jedinečnosti. Neskutečný mrazivý nážez jménem "Slavery and Suffering" na sedmičce ovšem dokáže utáhnout celou desku na svých bedrech... Palec nahoru!

Seznam skladeb:
1. Eastern Promises - 5:04
2. Tatiana - 5:11
3. London Streets - 1:56
4. Sometimes Birth And Death Go Together - 1:53
5. Trafalgar Hospital - 1:33
6. Vory v Zakone: 00:48
7. Slavery And Suffering - 2:00
8. Nikolai - 1:19
9. Kirill - 2:09
10. Anna Khitrova - 3:25
11. Eagle And Star - 1:25
12. Nine Elms - 6:15
13. Like a Place In the Bible - 1:22
14. Trans-Siberian Diary - 2:24

Daniel Krásný

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.