Živí mrtví: Počátek konce - jak dopadl začátek druhé řady?

Druhá řada spin-offu Živých mrtvých se rozjela a fanouškům seriálových zombiích svitla na moment naděje, že si po kritizované šesté řadě Živých mrtvých spraví náladu. Omyl.

Skončila šestá řada Živých mrtvých, která na mnoha místech s diváky pěkně zacvičila. Vše korunoval závěrečný díl, který vyvrcholil scénou s nástupem ultra-záporáka Negana, jehož entrée s baseballovou pálkou jménem Lucille fanoušci rozdýchávají doteď. Záhy na to odstartovala druhá řada Fear The Walking Dead aka Živí mrtví: Počátek konce, sledující osudy jedné "šťastné" rodiny v průběhu začínající zombie apokalypsy.

První série Počátku konce vrcholila emotivní scénou, kdy byl správňák Travis okolnostmi donucen, aby popravil svou bývalou ženu, což definitivně narušilo jeho vztahy se synem Chrisem. Následný spásný úprk na luxusní jachtě se časem projevil jako ne úplně dobrý nápad. Travisova přítelkyně Madison, její ratolesti – drogově závislý Nick a iphonová princezna Alicia, Travis se šiblým synem Chrisem, bývalý mexický mafián Daniel Salazar s dcerou Ofelii a podivný boháč Victor Strand tvoří osazenstvo lodi, na které začíná brzy docházet k malicherným konfliktům („Kam jedeme? – Proč s sebou nebereme další přeživší? – Proč má Victor zbraň a mapu Mexika? – Zabiju vás, když se křivě podíváte na někoho z mé rodiny...“). Konflikty jsou střídány víceméně sebevražednými misemi, ze kterých se však všichni vrací bez jediné újmy („Což takhle si jít v neoprenu zašpásovat s nemrtvými pod mořskou hladinu? – Nepřistaneme támhle na tom opevněném ostrově a nepřinutíme tamní obyvatelstvo, aby se vyvraždili? – A hele, další ostrov, tady asi spadlo letadlo, to bude let 462, půjdeme vybrakovat kufry a vůbec nám nebude divný, že tam nejsou žádná těla… jé, jsou a dokonce chodí…ajo, vždyť je zombie apokalypsa!“).

Svět v Počátku konce zatím nepřinesl tak dramatické střety, které jsou v Živých mrtvých standardem, což do jisté míry způsobují vazby postav (vedle slabšího scénáře, který nemá důmyslný podklad Kirkmanova komiksu) – jde o rodinu (sice podivně slepenou a problémovou), takže jakákoliv smrt jedné z pěti hlavních postav bude nutně fatální. Současně je jasné, že bude muset jít někdo z kola ven, nesmrtelné postavy nemá rád nikdo.

Neokoukané tváře, nové prostředí a formující se svět byly největší výhody, které Počátek konce proti svému „staršímu bratrovi" měl. Zatímco první řada navozovala příjemný pocit nejistoty a strachu z neznámého, druhá řada už je zasazená do apokalyptického světa, kde už se nikdo moc nepozastaví nad tím, že je zapotřebí těm podivně se ploužícím podivínům prorazit hlavu nejlépe skrz na skrz krumpáčem. Tím se Živí mrtví: Počátek konce stává utahanější variací Živých mrtvých.

Začátek druhé řady je zatím velice pozvolný a nepřináší zásadní důvod, proč konvertovat od Živých mrtvých. Cross-over s epizodkou Fear The Walking Dead: Flight 462 je zatím nejsilnější díl, a to není dobrá reference.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.