Živí mrtví: Šestá řada stojí na místě

Šestá řada hvězdného seriálu je v plném proudu a tvůrci experimentují. Obzvláště třetí epizoda prozkoumala hlubiny divácké imaginace.

Alexandrie, místo, kde na konci páté série došlo k přeuspořádaní společenských pořádků a Rick se ocitl opět v roli strážce zákona (ačkoliv hranice zákona jsou už lehce rozostřené…), je vystavena na začátku šesté řady sérii brutálních ataků. Z jedné strany se odpojuje horda nemrtvých, jejichž početnou skupinu se pokouší Rick a jeho druzi odvést daleko od města, ze strany druhé se ocitá nepřítel za branami – krvelačná skupina maniakálních vrahů vniká dovnitř a nemilosrdně kosí každého, koho potká.

První tři epizody popisují události časově úzce navazující, ale čtvrtá epizoda zatím patří k těm asi nejprobíranějším, jelikož v ní zemře (alespoň to tak vypadá) jedna z hlavních postav. Čtvrtá epizoda se pak flashbackem vrací k Morganově putování a pátá epizoda, jednoznačně nejstatičtější a zatím nejstrnulejší, na otázku, co se vlastně stalo též rozřešení nepřinesla, což nesli fanoušci velmi nelibě. Kam se vydají Živí mrtví dál?

Šestá série se vymyká zajetému stylu dynamické akce, jelikož skupina našla útočiště a usadila se v Alexandrii, kde se spíše rozvíjejí osobní konflikty a mezilidské vztahy, což samozřejmě milovníky gore scén a zombie akce musí nudit. Nabízí se srovnání s druhou sérií – Hershelova farma, vleklý a nezáživný děj, Rick zabíjí soka v lásce, všichni se snaží vytvořit bezpečné a fungující zázemí, lidé se hroutí, spojují, kují pikle, a to všechno proto, aby je nakonec v poslední epizodě převálcovala horda nemrtvých a všichni se rozutekli.

Ačkoliv například epizoda věnovaná Enid, JSS, režírovaná Jennifer Lynch je sice příjemné zpestření, rozvíjející osud dospívající dívky, ale například Morganova sólo epizoda je otravná, nudná a vleklá.

Ty největší dějové zvraty jsou zatím před námi, ale dokud nebudou přeživší zase v pohybu, nečeká nás adrenalinová zábava.

Michala Benešovská

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Živí mrtví

(The Walking Dead)

Režie: Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Michelle Maxwell MacLaren, Gwyneth Horder-Payton, Johan Renck, Guy Ferland

Další články v kategorii