Pozůstalí v druhé řadě

Seriály z produkce HBO se obyčejně řadí k televizní špičce. Seriáloví Pozůstalí, velice volná adaptace stejnojmenné knihy Toma Perrotta, autora předlohy dokonce natolik oslovila, že se pro druhou řadu podílel na konstruování zcela nového příběhu.

Perrottova kniha se stala bestsellerem, přesto se látky chopil Damon Lindelof, pro kterého byl příběh pouze inspirací a hrdinům narýsoval zcela jiné osudy. První série sledovala život v malém městečku poté, co bez vysvětlení zmizely z povrchu zemského 2 % obyvatelstva.

Druhá série se přesouvá do texaského města Jarden, jehož obyvatelé byli ušetřeni a nikdo z nich nezmizel – proto je Jarden považován za svaté a vyvolené místo, do kterého se pokoušejí proniknout lidé z celého světa, avšak místní samospráva má jasno – návštěvy z vnějšku jen na omezenou dobu, výsady volného pohybu a bezpečí je pouze pro obyvatele. Těmi jsou také Murphyovi – hasič s duší žháře John, doktorka Erika a jejich dospívající děti Michael a Evie. Jejich zdánlivě bezpečný vesmír se ale otřese, když se přistěhují noví sousedé – Kevin Garvey, jeho dcera Jill, Kevinova přítelkyně Nora Durst a jejich adoptovaná dcera Lily, nalezenec z konce první série. Kevin si s sebou však přivez i své halucinace a během noci, kterou si prožije ve stavu náměsíčnosti, zmizí beze stopy tři místní dívky, včetně dcery Kevinova souseda Evie.

Zatím všechny epizody popisují události z perspektivy různých osob – první představila Murphyovi, druhá se vrátila k osudu Kevina a Nory, třetí byla soustředěna na Laurie (bývalou Kevinovu ženu) a jejich syna Toma, čtvrtá se vrátila ke Kevinovi a zmizení dívek, pátá ukázala tragický osud Matta (Nory bratr) a jeho ženy Mary... Vztahy se vyjasňují, proplétají a komplikují, očekávání vzrůstají a s každou další epizodou Pozůstalí kráčí k dalšímu nemilosrdnému vyvrcholení.

Vedle hlavních postav z první série, které ztvárnil Justin Theroux (Kevin Garvey), Carrie Coon (Nora Durst), Amy Brenneman (Laurie Garvey), Christopher Eccleston (Matt Jamison) a dalších, přibyli i noví představitelé – Kevin Carol coby John Murphy, Regina King jako Erika Murphy, jejich potomky si zahráli Jasmin Savoy Brown a Jovan Adepo. Vrátila se, zatím v epizodní roličce, také Liv Taylor a zcela nový prostor má také Ann Dowd.

Celkový silně depresivní tón, který zahaloval celou první sérii, se nekompromisně plíží i napříč řadou druhou, přičemž obzvláště pátá epizoda věnovaná Mattovi si nezadá s bezvýchodnou těžkostí Gladys, což byl název opravdu ponuré páté epizody první řady. Pozůstalí zatím v druhé řadě nezaváhali a pokud si vysoký standard udrží, máme tu jeden z nejpůsobivějších seriálových návratů.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.