iZombie - recenze

Často poukazujeme na to, že je zombie žánr v současnosti na vrcholu, alespoň co se seriálů týče, jak umně dokázala AMC s hity Živí mrtví a nově rozběhnutým spin-offem Živí mrtví: Počátek konce. Z mrtvých si chtějí ukousnout i další tvůrci, ale jak nastoupit do vlaku plného ohnilých mrtvol a žánrových klišé?

Originalita za každou cenu se nevyplácí. Zombie žánr se sice těší výsostnému postavení mezi americkými seriály, ale co se filmu se zombie tématikou týče, už dlouho žádný hit neobjevil. Do filmů začaly pronikat vlivy, které sice žánrová klišé nabourávají, nicméně kousky jako Life after Beth, Maggie nebo Warm Bodies naprosto jasně ukázaly, že experimentování za každou cenu nikam nevede a dál žánr neposouvají. Tento trend navíc začal prosakovat i do seriálů, jak ukázala stanice The CW s iZombie!

iZombie proráží zcela zásadní a elementární pravidlo – zombie je zde totiž hlavní a kladnou postavou (a ještě k tomu hypersexualizovanou), která sice holduje lidským mozkům, nicméně dělá to zcela kontrolovaně. Olivia "Liv" Moore byla distingovaná medička, která se zúčastnila podivné party, party plná drog se zvrhla v zombie atak. Liv pokousali, nakažená zemřela, poté opět ožila a má neukojitelný hlad. Následuje zombie coming out – Liv odkopne snoubence, aby se náhodou při milostné extázi nezakousla do jeho uhrančivé lebky, vzdá se kariéry a strategicky vezme místo na pitevně, kde má zaručen přísun čerstvých mozků. 

Nápadně se promění také styl oblékání a vzhled – z kdysi tuctové Liv se stane vyšisovaná blondýnka, a to jen proto, aby vypadala atraktivněji, když v tílku a kalhotkách vytahuje ohřátý mozek z mikrovlnky. Liv má zkrátka všechno – je sexy, nemůže zemřít, nemá na krku otravného přítele, pořád čučí na zombie filmy a hlady netrpí. Pojídání mozků má ale i stinné stránky – Liv přebírá vzpomínky a některé vlastnosti a schopnosti mozkodárců. Díky tomu se stává ideální kolegyní policejního vyšetřovatele Cliva, který díky své profesi na pitevnu často zabrousí a kolegyně s "věšteckými" schopnosti se mu náramně hodí. A tady už se iZombie převrací do polohy kriminálního seriálu "on + ona" neboli "oheň a voda" vyšetřují stále stejně repetivní zločiny a na pozadí jejich konání se odvíjí šablonovité mikropříběhy jich samotných.

Úhel pohledu zombie je zajímavý a může být i osvěžující, jak dokazuje například nízkorozpočtový Colin, ale když je zombie prezentována jako smyslná "gothic-chick", už to začíná zavánět nefalšovanou nekrofilií. Liv má také své chvilky, kdy běsní a naplňuje veškeré atributy nezbytné ke koupi kulky doprostřed čela a nepohrdne padoušským mozkem pěkně zatepla, ale veškeré zábavný potenciál iZombie tkví v tom, že Liv přebírá povahové rysy mrtvých, což vede k řadě (zřejmě) zábavných situací a roztomilých nedorozumění.

Za iZombie stojí Rob Thomas a Diane Ruggiero, tedy duo, které světu přineslo Veronicu Mars, vlastně v podstatě převzali scénář (z nepochopitelného důvodu) oblíbeného seriálu o středoškolačce odkrývající maloměstské zlořády a aby nebylo tak očividné, že sami sebe vykrádají, tak z hloupé infantilní slečny Mars udělali mrtvou slečnu Moore.

iZombie je o zombies asi stejným způsobem, jako je Twilight o upírech a vlkodlacích. Co tkví za vysokým hodnocením na IMDB je záhada, ale výkon herečky Rose McIver nebo scenáristická nápaditost to určitě nebude. A co je na tom nejhorší – první řada rozhodně není poslední.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.