Živí mrtví: Počátek konce - recenze

Každá apokalypsa má svůj bod zlomu, okamžik, kdy všem dojde, že není v pořádku, aby mrtví ožívali a okusovali své živé spoluobčany. Nahodilé útoky a mlčenlivost ze strany vyšších autorit podporují podivnou nejistou atmosféru. AMC, namlsaná fenomenálním úspěchem série Živí mrtví, spustila spin-off, který odhaluje počátek konce.

Fear The Walking Dead, neboli hezky česky Živí mrtví: Počátek konce, se snaží dohnat to, o co nás Živí mrtví ochudili. Pravděpodobně se nedozvíme odkud nákaza vzešla, na druhou stranu, tyto malichernosti nás naučili Živí mrtví ignorovat už dávno. Místo toho nás bude čekat tíživá atmosféra plná rodinných křivd a tragédií v kulisách hroutící se civilizace.

Zatuchlé doupě, děsivé prostory starého kostela, zmatený mladík s uličnickým vzezřením Johnnyho Deppa začíná hledat svou přítelkyni. Rozlehlou budovou se ozývá bolestné sténání, je pozdě, přeměnila se a hoduje na dalším z nebožáků. Co teď? Mladík bere nohy na ramena a utíká do prázdného ponurého světa, chce co nejdál od té hrůzy, spasit život... Jeho běh o život brzy končí pod koly projíždějícího auta. Konec světa ještě nenastal, všední den plný (zatím) živých lidí a všichni se sbíhají kolem místa nehody. Škoda, další poblázněný feťák, co skočil v drogovém opojení pod auto.

Předměstí L. A., Madison, vitální mamina odrostlých dětí – puberťácké milovnice iTunes Alicie a už zmíněného feťáka Nicka, nemá na růžích ustláno – učí na místní střední škole, někteří studenti se začínají chovat divně, o vlastních dětech ani nemluvě – dcera randí se sprejerem, sjetého syna porazilo auto a leží v nemocnici. Madison ale není na nástrahy dospěláckého života sama, po boku jí stojí charismatický Travis, který je jejím partnerem i kolegou. Travis je samozřejmě v nemilosti nevlastních i vlastních dětí. Všední a fádní starosti těchto banálních figurek ale naruší potutelně se vkrádající nejistota a zmatek. Nick blouzní a nemůže se zbavit myšlenek, o kterých si není jistý, zda jsou výplodem jeho vysmaženého mozku nebo se skutečně udály, jeho matka uklidňuje roztřeseného geeka, který si na „ně“ přinesl do školy kudličku, Alicia se nemůže „dotextovat“ svému drahému příteli a třešničkou na krvavém dortu je, když se Madison s Travisem stanou svědkem dopravní nehody, jejíž účastníci začnou hodovat na záchranářích. Co se to sakra děje?! Začal konec...

Jsme v kirmanovském makrosvětě Živých mrtvých, ale časově ještě před tím, než se Rick Grimes probudí ve vybydlené nemocnici a vydá se kosit nemrtvé. Sledujeme rozpadající se svět z perspektivy disfunkční rodiny, která není zrovna adeptem na skupinu neohrožených bijců lidožravých zombies. Navíc jsou všechny postavy prezentovány tak, že je musí limitovat vlastní démoni. Je otázkou času, kdy se feťák dopustí nějaké fatality v důsledku absťáku, matku stáhnou dolů její ratolesti a sympatický učitel Travis, který už v samotné expozici musel dokázat svou (ne)schopnost tím, jak nemotorně opravuje kapající odpad, se bude muset chopit pohrabáče a sázet to nemrtvým doprostřed čela sám... nebo ne? Samotné složení zatím exponovaných postav až zaráží svou nevyvážeností (žádný hrdina, ačkoliv by se jím statný Travis mohl stát) a téměř každá zatím vykazuje znaky postradatelnosti (na rozdíl od Živých mrtvých, kde se utvořila skupinka nedotknutelných, jejichž smrt by vyvolala takovou nevoli, že to televizní svět ještě nezažil).

Co se týče zombies, samozřejmostí je precizní provedení a gore ani v první epizodě nechybí, přesto jsou na místě obavy, že nebudeme co epizodu sledovat nenažranou hordu a zběsilé úprky přeživších. Jsme za začátku, civilizace se pomalu hroutí, budou následovat zoufalé pokusy o záchranu, ale sám Robert Kirkman se holedbá prohlášeními, že nás Živí mrtví: Počátek konce provede celým procesem – od vypuknutí nákazy, až přesně tam, kde končí Živí mrtví (dokonce se objevují zvěsti, že se série vzájemně protnou).

Nový příspěvek k zombie seriálům udržuje vysokou kvalitu značky Živí mrtví, sice se drží při zemi, ale 10 milionů diváků premiéry, což představuje novodobé seriálové maximum, svědčí o tom, že jsou zombies v kurzu a že Živí mrtví: Počátek konce přišli v ten pravý čas.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.