Vřískot - recenze seriálu

Píše se rok 1996, Wes Craven a scenárista Kevin Williamson redefinují slashery sebereflexivní vyvražďovačkou prsatých středoškolaček – jejich film Vřískot se stane obrovských hitem, dočká dalších tří pokračování a bezpočtu klonů. Píše se rok 2015 a Vřískot přebírá MTV a vrhá se na seriálovou franšízu.

Čím se vlastně Vřískot ve své době tak lišil? Dovolil svým postavám znát filmové horory, dovolil si zabít postavu hranou elitní herečkou ještě před úvodním titulkem, pohrával si s diváky a zároveň brak v potaz jejich povědomí o filmech. Je pravda, že údernost a sebereflexe se s dalšími díly vytratila, přesto je celá tetralogie bezesporu jedním z nejzábavnějších příspěvků hollywoodskému slasheru.

Co se může stát v roce 2015 s odkazem kultovního filmu, kde jsou všichni podezřelí? Všichni jsou online, vlastnictví mobilu z nikoho nedělá podezřelého číslo jedna, všichni streamují videa (včetně vraha), chatují, volají, ale jinak se vlastně točí stále stejné schéma. Tradiční blonďatá mrcha ze střední vykoná svou denní dávku zla – natočí svou "geek" spolužačku při intimnostech s dívkou z katolické školy a video společně s nerozvážnými kamarády pověsí na youtube. Ona mrcha je záhy brutálně zavražděna přímo na zahradě svého chytrého domu maskovaným vrahem, který je rovněž fanouškem sociálních sítí a kyberšikany.

A na řadě je expozice stálých postav: populární kráska se srdcem na pravé místě (Willa Fitzgerald), její přítel sportovec, který je zoufale nesympatický kurevník (Connor Weil), následuje jeho kumpán nadutý ignorant, (Tom Maden) hloupá blondýna, která si to rozdává s mladým učitelem (Carlson Young), fanoušek hororů a současně obdivovatel slavných vrahů (John Karna), zmíněná lesbická "geek" slečna schovaná za digitální kamerou (Bex Taylor-Klaus) a přitažlivý drsňák, který se právě přistěhoval (Amadeus Serafini). A všechny tyto postavičky obývají městečko, kde se před dvaceti lety se udál masakr na místním maturitním plese, když se zdejší postižený hoch (který nosil kvůli tělesným deformacím bělostnou masku) rozhodl, že si cestu k milované dívce vyklestí doslova přes mrtvoly. Mimochodem, ona dívka, kvůli které došlo k masakru, je matkou naší hlavní hrdinky dobrosrdečné blondýnky se svědomím a zahrála si ji někdejší teen hvězda tupých seriálů raných devadesátek Tracy Middendorf.

Karty jsou rozdány, hororová pravidla odcitována: slasher jako seriál nemůže fungovat, soustřeďte se raději na vztahy a postavy! Postav na vyhubení je požehnaně, navíc není problém, aby se objevovali stále nové oběti, konečně vrah rozeslal animovaný gif z vraždy úvodní mrchy celé škole...

Seriálový Vřískot se nesoustředí na napětí a nervy drásající čekání na odmaskování vraha. Vraha, který je schopen zmocnit se všech technologických vychytávek, nabourávat telefony a replikovat hlasy dalších postav, odsouvá mimo hlavní zájem. Dokonce nemá každá epizoda nutně operovat s vraždou, což je poměrně zklamání, stejně jako absence typické Ghostface masky.

Na vřískající seriál se hezky kouká, je to jakoby propadl Jason Voorhees sociálním sítím a začal působit na střední škole West Beverly. Je to ale znepokojivý pohled, když slasher odsouvá do nekonečna onu očekávanou půlhodinku, kdy začnou zběsilé krvavé lázně a na konci za rozbřesku zůstane pouze ta pravá „scream-queen“, ale kdo si počká...

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.