Hannibal: Nad čtvrtou sérií se stáhla mračna

Očekávaná třetí série, jejíž čtvrtý díl měl v minulých dnech premiéru, bude asi poslední řadou, která pod záštitou NBC vznikne. Proslýchá se, že tvůrci dostali od televize vale a poohlížejí se jinde, jelikož Bryan Fuller již dříve prohlašoval, že materiálu má přinejmenším na sedm sérií. Najde se však někdo, kdo se ujme jednoho z nejbizarnějších amerických seriálů dneška?

Malá rekapitulace – první série Hannibala vzbudila nadšené ohlasy, drsná kriminálka, kterou "nahlodává" psychopatický vraždící kanibal s neuvěřitelných charismatem Madse Mikkelsena, se stala hitem. Druhá série už nenechala nikoho na pochybách, že je s typickým pojetím kriminálního seriálu definitivní konec a od klasického schématu "vyšetřovaček" se pozvolna upustilo. Začátek třetí série však zašel ještě dál – obrazy pokroucených myslí dvou geniálních psychopatů (Hannibal a Will Graham) v neuvěřitelných detailech a (zdánlivě) nesouvisejících scénách jsou hlavní náplní prvních tří epizod. Will a Hannibal vedou filozofické debaty (ač se zatím tváří v tvář v této řadě nesetkávají), obdivují se a začínají velmi podivné námluvy dvou narušených psých. Aby nebylo zmatku málo, neustále se vynořují postavy, o kterých není bezpečně známo, zda jsou živé či ne.

Po událostech druhé série, kdy byl Hannibal odhalen nejen Willem Grahamem, ale i agentem Jackem Crawfordem a nakonec i Alanou Bloom, následoval masakr v Hannibalově domě – Will byl pobodán, Jack podříznut, Alana vyhozena z okna a popravy se dočkala konečně i Abigail. Hannibal, zbavený svědků, se poté přesunul i se svou terapeutkou do Evropy na místa, kde už dříve působil (například u italské mordparty si vysloužil krásně znějící přezdívku Il Monstro).

Netrvá dlouho a Hannibal se vrací do starých kolejí a začíná hostit italskou smetánku vybranými delikatesami, co na tom, že občas některý z výsostných hostů chybí, protože se stal součástí servírovaného menu. Mezitím se Will Graham vydává Hannibala hledat a Hannibal jej dychtivě očekává, neboť se Willovi rozhodl odpustit tak, jak umí odpouštět jedině vysoce inteligentní kanibal.

Třetí série je nekompromisní orgastická halucinace, které může stěží něco konkurovat. Nejde přitom jen o gore scény (Hannibalovo kulinářské umění dostává s italskými kulisami novou energii), ale o celkové těžké pojetí. Snadno se lze v mozaice halucinací, zpomalovaných detailů, vizí, flashbacků a příběhových rovin ztratit. Nic to nemění na stále skvělém hereckém výkonu Madse Mikkelsena a Hugha Dancyho, kterým sekunduje Gillian Anderson.

Nechat diváky sympatizovat s postavou natolik zvrácenou není pro americké produkce typické, minimálně ne bez nutnosti vykoupení formou dopadení, trestu, smrti... Hannibal je seriálový unikát, antihrdina nového formátu, psychopat, který se neodhaluje, nemá morální kodex, nemá zábrany a má neustále chuť jíst. Třeba se čtvrté série ujme některá pokroková televize a morbidní vaření lidských údů i vnitřností jen tak neskončí.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.