Živí mrtví – pátá řada ve znamení síťového narativu

První polovina páté řady zombie hitu Živí mrtví se chýlí ke konci a je na čase se ohlédnout a přepočítat přeživší. Pátá řada se zbrkle rozjela a v zájmu zachování tempa přistoupila k osvěžující změně, když vztahy mezi epizodami protkala sítí.

Dříve nebo později se většina nabubřelých seriálů ocitne ve scenáristické pasti. Lineární vyprávění se zacyklí a každá řada je jen variací řady předešlé. Na tento mechanismus doplatil například Dexter, American Horror Story se mu vyhnulo uzavřeností a izolovaností jednotlivých sérií a Živí mrtví zkouší vyprávění ozvláštnit rozcupováním postav do dílčích dobrodružství.

Čtvrtá řada byla ve znamení vyrovnávání účtů s Guvernérem, věznice padla a přeživší se rozprchli na všechny strany. Už odtud jsme sledovali samostatné putování skupinek, jejichž cesty vedly do Terminu, poslední záchytné stanice pro všechny zbloudilé.

Jak známo, z obyvatel Terminu se vyklubala banda cynických kanibalů a čtvrtá série končila dramatickým polapením téměř kompletní Rickovy sebránky. Pátá řada začala monumentálním úprkem a zničením Terminu, což nastartovala Carol, která se proměnila v nemilosrdnou a krutou mstitelku. Skupina se opět stmelila a našla útočiště ve starém kostele. Po šarvátce s bývalým vůdcem Terminu, se začala skupina opět drolit.

Eugene a jeho druzi vyrazili směr Washington, připojil se k nim Glenn, Maggie a Tara. Jejich putování vyústilo Eugenovým dramatickým odhalením.

Co se stalo s Beth ukázala epizoda Slabtown, která patří jednoznačně k nejpůsobivějším první poloviny série. Beth se ocitla zpátky v Atlantě, kde se cholerická a despotická policistka snaží udržet v chodu svou malou soukromou totalitu v prostorách místní nemocnice.

Jako další se odpojila Carol a Daryl, jejichž osud se začal proplétat s osudem Beth. Stopování je zavedlo až před brány atlantské nemocnice, dovnitř se za dramatických okolností dostala pouze Carol. Daryl se mezitím vrátil ke kostelu, odkud bude mobilizována záchranná skupina za Beth a Carol.

Vyprávění po samostatných a vzájemně se proplétajících epizodách ozvláštňuje strnulý koncept linearity a celá show dostává poutavý ráz a má dynamičtější spád. Zároveň dochází k experimentům s časovými rovinami, vidíme Carol přijíždět do nemocnice k Beth dříve, než se odkryjí události, které ji tam dostaly. Carol se v myšlenkách vrací k době, kdy padla věznice a odhaluje svou perspektivu. Daryl se dostává do kostela pro pomoc už na konci třetí epizody.

Pátá série si zatím utužuje vzrůstající sílu a vliv Živých mrtvých a upevňuji vrcholnou pozici seriálu.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Živí mrtví

(The Walking Dead)

Režie: Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Michelle Maxwell MacLaren, Gwyneth Horder-Payton, Johan Renck, Guy Ferland

Další články v kategorii