David Ayer

Rodák z amerického Illions David Ayer se do povědomí diváků zapsal jako scenárista úspěšných akčních trháků jako Rychle a zběsile, Training Day nebo S.W.A.T.: Jednotka rychlého nasazení. Oblíbený scenárista si zkusil i post režiséra, jeho zatím posledním snímkem je válečné akční drama s Bradem Pittem Železná srdce.

David Ayer měl krušné dospívání, rodiče ho vyhodili z domova a Ayer se přestěhoval do L.A. k příbuzným. Brzy narukoval k mariňákům, tyto zkušenosti výrazně ovlivnily jeho další život i následnou tvorbu. 

Své zkušenosti ze služby u námořnictva Ayer poprvé využil v thrilleru Ponorka U-571, jehož scénář napsal v roce 2000. Následoval veleúspěšný rok 2001, kdy se Ayer podílel na dvou výrazných snímcích, prvním z nich byl dnes pro mnohé vyznavače silných motorů kultovní akčňák Rychle a zběsile, druhým byl ponurý thriller Training Day o zkorumpovaných policistech. Hlavní role ztvárnili Denzel Washington a Ethan Hawk.

Dramata z prostředí policejních a speciálních jednotek, korupce a násilí se objevují prakticky ve všech Ayerových filmech. Podle Ayerova scénáře natočil Ron Shelton v roce 2002 akční kriminálku Temný stín nad L.A. Vznikl tak poměrně neoriginální a očekávatelný žánrový snímek o drsném vyšetřování vraždy, v hlavní roli zazářil Kurt Russell. O rok později natočil podle Ayerova scénáře Clark Johnson snímek z prostředí speciálních jednotek rychlého nasazení S.W.A.T. Hvězdně obsazený film se dočkal spíše vlažného přijetí.

V roce 2005 se Ayer poprvé ujal také režie, podle vlastního scénáře natočil thriller s Christianem Balem Drsný časy, který popisuje osud mariňáka, který v utajení proniká do losangeleského podsvětí plného násilí a drog.

Drsný svět policejní rutiny v L.A. ukázal Ayer opět v akčním dramatu Patrola, který byl uveden v roce 2012. Film Patrola s Jakem Gyllenhaalem a Michaelem Peñou David Ayer také režíroval.

V roce 2014 Ayer uvedl svůj další autorský počin, snímek Železná srdce, který je situovaný do období konce druhé světové války. Film plný hvězd (Brad Pitt, Logan Lerman, Shia LaBeouf, Jon Bernthal, Scott Eastwood, Jason Isaacs, Michael Peña) zaujal diváky i odbornou veřejnost, ačkoliv mu byla často vytýkána historická nepřesnost.

V tomto roce se na plátno dostal i další Ayerův snímek Sabotage. Na scénáři s Ayerem spolupracoval Skip Woods (Hitman, X-Man Origins: Wolverine, The A-Team, Smrtonosná past: Opět v akci, Operace Hacker). Drama o členech týmu protidrogové jednotky svým hereckým výkonem zatraktivnil také veterán Arnold Schwarzenegger, avšak ani ten Sabotage z průměru nevytáhl.

Michala Benešovská

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Street Kings

(Street Kings)

Režie: David Ayer

Drsný časy

(Harsh Times)

Režie: David Ayer

Patrola

(End of Watch)

Režie: David Ayer

Sabotage

Režie: David Ayer

Železná srdce

(Fury)

Režie: David Ayer

Další články v kategorii