Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder (1980)

Po obrovském úspěchu prvního dílu Star Wars se George Lucas, ačkoliv to původně neplánoval, rozhodl natočit pokračování se vším všudy.

Do režisérského postu tentokrát místo sebe povolal Irvina Kershnera, který s pomocí rozpočtu $ 18 mil. natočil Impérium vrací úder!

Film volně navazuje na konec Nové naděje, kdy byla Hvězda smrti zničena. Ovšem Impérium nezahálelo a Povstalce vyhnalo z jejich tajné základny a začalo je pronásledovat po celé Galaxii. To se dotklo i hlavních kladných představitelů, a zatímco Luke Skywalker odjíždí na Dagobah k učiteli všech Jediů – mistrem Yodem, Han Solo, Leia Organa, Chewbacca a drodi R2-D2 s C3-PO unikají před imperiálními flotilami. Darth Vader je samozřejmě posedlý hledáním svého syna Luka Skywalkera. Děj je plný různých zvratů, Luke se například poprvé dozví, že Darth Vader je jeho otec, Han Solo se zamiluje do princezny a snímek postupně odhaluje skrytá tajemství Síly, hlavně její temné strany.

Ačkoliv se na první pohled zdá, že je to jen Nová naděje v bleděmodrém, není tomu tak. Impérium vrací úder je totiž úplně jiný – beznadějný, temný, romantičtější. Prostředí jsou naprosto dokonalá – věčně deštěm bičovaný Dagobah, nádherné „město v oblacích“ Bespin a promrzlý a zasněžený Hoth na vás udělají obrovský umělecký dojem. Takřka každý záběr se dá okamžitě použít jako kvalitní wallpaper, což je poměrně ojedinělý jev.

Jako správné pokračování má i tohle nové postavy – zmiňovaného moudrého mistra Yodu, tyranského císaře Dartha Sidiouse, a Impériem vydíraného, avšak dobráckého správce Bespinu - Lando Callrisiana. Ovšem ani známé postavy nejsou beze změny, protože se daleko více objevuje jejich pravý charakter a city. Skvělým příkladem je Chewbacca, ve kterém se zjevuje cholerická stránka.

Mnohem propletenější je i romantická dějová linie, která je mimořádně dobře zpracovaná – neruší, je přirozená a prostě do filmu pasuje. Han Solo používá na Leiu geniální narážky, čímž chce dát najevo svoji dominantnost. Vše jim samozřejmě v té nejnevhodnější chvíli pokazí C3-PO, ke kterému se Han Solo chová poměrně ošklivě :-) Jsou tu však, byť v podstatně menší míře, i komické situace týkající se hlavně proslulé dvojice droidů - R2-D2 a C3-PO.

Tenhle díl má asi nejlepší hudbu se všech - poprvé zde zazní všemi známý Darth Vader’s Theme, ovšem vaší pozornosti by neměly uniknout ani další geniální motivy, jako například Han Solo and the Princess, motiv Yody a další. Efekty jsou samozřejmě na DVD na patřičné úrovni a při premiéře v kinech se jednalo o naprostou špičku, zde ještě umocněnou vyšším rozpočtem.

Pakliže jsem Nové naději dal nejvyšší hodnocení hlavně díky zcela novému směru, Impérium vrací úder si ho zaslouží jako dokonalý film po všech stránkách. Temnota a dospělost prostředí více než sluší a režisér z nich vymáčknul maximum. Mistrovské dílo!

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Hvězdné války: Epizoda V - Impérium vrací úder

(Star Wars: Episode V - The Empire strikes back)

Režie: Irvin Kershner

Další články v kategorii