Oldboy

Oceňovaný thriller jihokorejského režiséra Chan-wook Parka se dočkal nové adaptace. Americkou verzi Oldboye natočil Spike Lee, kontroverzní příběh poněkud zkultivoval, prohloubil psychologii hlavního hrdiny, ale tragédii tím neodvrátil.

Parkův snímek vycházející z japonského komiksu byl uveden roku 2003 a je druhým dílem v autorově volné filmové "trilogii o pomstě". Parkův Oldboy posbíral na festivalech řadu ocenění, úspěšný byl také na prestižním festivalu v Cannes, kde získal obdiv Quentina Tarantina a s tím i velkou cenu (Grand Prix). Snímek začala obklopovat aura kultovního díla a Parkovi se otevřela cesta do Hollywoodu.

Znovu natočit film s takovým věhlasem se odvážil velikán amerického černošského filmu Spike Lee, autor snímků jako Jednej správně, Tropická horečka nebo Malcolm X. Scénář k jeho verzi Oldboye zpracoval Mark Protosevich, který se jako scenárista podílel na filmech Cela, Poseidon nebo Já, legenda.

Hlavní hrdina Joe Doucett je neomalený grázl a pijan, opustil ženu i malou dceru a vede nezřízený život. Jednoho večera je Joe unesen a uvězněn v malém hotelovém pokoji a z televize se dozvídá, že je po něm vyhlášeno pátrání, protože zavraždil svou ženu. Joe se z pokoje nehne dalších 20 let, a když je náhle propuštěn, začíná pátrat po svém vězniteli. Klíčem k rozpletení záhadného uvěznění se stává odhalení toho, proč Joea vlastně jeho věznitel propustil.

Remake Spika Lee zachovává některé slavné scény naprosto totožné (přičemž například proslulá dlouhá bojová scéna s kladivem je v americké verzi podstatně hůře choreograficky líbivá, pojídání živého hlavonožce se nekoná raději vůbec a trýznivé vytrhávání zubů je nahrazeno přijatelnějším týráním pomocí řezačky na koberce a soli). Postavy působí propracovaněji a kontroverzní zápletka i rozuzlení jsou lehce modifikovány, aby byly pro širší publikum stravitelnější.

Expozici je věnován velký prostor a hlavní hrdina v podání Joshe Brolina je vykreslen opravdu skvěle nesympaticky. Elizabeth Olsen je v hlavní ženské roli nepřesvědčivá a prvoplánově padoušský Sharlto Copley postrádá lehkost i eleganci.

Nový Oldboy, učesaný a uměle naroubovaný do amerického prostředí je prostý Parkových odkazů (někdy samoúčelných) a přestylizovaných brutálních scén. Verze Spika Lee je šedá, nezajímavá a i přes celkem přijatelnou stopáž nesnesitelně nudí. Bohužel.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Oldboy

Režie: Spike Lee

Další články v kategorii