Přežijí jen milenci

Upírská tematika je v současné době u filmařů velmi oblíbená. Trochu jiný pohled na život upírů přináší uznávaný režisér Jim Jarmusch s Tildou Swinton a Tomem Hilddlestonem v hlavních rolích.

Očekávaná upírská romance Jima Jarmusche pojímá upírský mýtus, respektive touhu po krvi, jako obyčejnou drogovou závislost. Když člověk ví, za kým jít, může sehnat čistý materiál, jinak je odkázán na nebezpečný intoxikovaný jed. Upír Adam je melancholický, lidmi zklamaný rockový muzikant a jeho vyvolená Eva je přímo éterická bytost, která za by za svého muže položila život.

Oba se naučili se svým prokletím žít a nesnaží se na sebe upozorňovat. Adam je typickou rockovou hvězdou, dělá si svou hudbu, žije v ústraní na detroitském předměstí, sbírá staré kytary a od svého dealera si kupuje prvotřídní krev. Eva tráví dny v exotických destinacích se starým přítelem, užívá si života i krve plnými doušky, nakonec se však vždy vrací za Adamem. Jejich poklidné soužití naruší Ava, Evy problémová mladší sestra a útěk z Detroitu je nevyhnutelný.

Jarmusch opět nabourává žánrová klišé a nechává plynout příběh bez významnějších zvratů. Skvěle zvolená ústřední dvojice tvoří uvěřitelný soulad a harmonický pár. Tom Hilddestone se skvěle sžil s depresivním upírským muzikantem. Tilda Swinton se představuje v další ze svých výsostně nadpozemských rolí. Mia Wasikowska je v roli rozmazlené mladé upírky sympatickým narušením poklidně prezentovaného života upírského páru. V malých rolích se ve snímku objevují také Jeffrey Wright, John Hurt nebo Anton Yelchin.

Téměř v každém záběru najdete odkazy na velké osobnosti literárního nebo hudebního světa, Adam se v utajení představuje jménem slavných fiktivních postav a dalších hříček a odkazů obsahuje film bezpočet.

Většina scén se noří do temných odstínů a pokud zrovna Adam neprezentuje nebo neposlouchá svou hudbu, převládá klid a ticho. Přežijí jen milenci postrádá tempo, napětí a zásadní vnitřní konflikt a vlastně jen volně ubíhá, stejně jako další Jarmuschovy snímky. 

Dívat se na Jarmuschovu upírskou romanci jako na horor se rovná zklamání a je nezbytné sledovat tento snímek coby další stupeň tvorby svérázného a osobitého autora. Styl Jima Jarmusche, tvůrce sice důležitého a neopomenutelného, nemusí vyhovovat každému a u vláčné upírské love-story je riziko výskytu nudy opravdu velké.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Přežijí jen milenci

(Only Lovers Left Alive)

Režie: Jim Jarmusch

Další články v kategorii