Vlk z Wall Street

Život rozmarného Jordana Belforta pojal Martin Scorsese jako nekončící party, kde se rozhazují miliony, souloží každý s každým a drogy se konzumují v nezřízeném množství.

Superlativy, které se sesypaly na nový Scorseseho počin, neberou konce. Oslavován je styl režiséra, volba a zpracování tématu i představitel hlavní role Leonardo DiCaprio. Pravdou je, že ze společné spolupráce DiCapria a Scorseseho vznikla již řada pozoruhodných filmů jako Letec, Skrytá identita nebo Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street jejich spolupráci zatím korunuje.

Příběh kontroverzního finančníka, který prožije bouřlivou kariéru na Wall street a který si pomocí ne úplně legálních praktik přijde na neuvěřitelné peníze, je ve Scorseseho pojetí zběsilá jízda plná drogových excesů, ohlušující hudby a salvy extrémně sprostých slov. 

Jordan Belfort je muž předurčený k úspěchu díky svým magickým prodejním schopnostem, miluje peníze, ženy a drogy a dokáže zapůsobit na lidi kolem sebe. Brzy rozjede neuvěřitelný byznys, peníze se sypou, drogy se šňupou, teambuildingové akce jsou monstrózním grupáčem s luxusními prostitutkami, na FBI Belfortovi nohsledi ukazují vztyčený prostředníček a sám Belfort po strážcích zákona hází humry. Přežijí jen nejsilnější, nemilosrdná mašinérie semele všechny a ti čestní a spravedliví, ti ať si jedou za svou hnusnou ženou zaplivaným metrem. Nicméně pýcha předchází pád a to i v rozbujelém kapitalismu.

Forma je bezpochyby precizní. Vše je barevné, úchvatné a rychlé. Davové scény vynikají až muzikálovou pestrostí. Některé obrazy jsou zdeformované Belfortových raušem, objevují se zpomalené záběry, Belfortovo pokřivené vnímání světa kolem, rychlé pohyby kamery a k dobru je přihozen i zcizující efekt v podobě častých promluv hlavního hrdiny do kamery k divákům nebo comeback zažívající voice-over odkrývající myšlenky postav. Kokainová vize vzestupu a pádu Jordana Belforta je vizuálně i řemeslně naprosto uchvacující.

Leonardo DiCaprio opět dokázal, že díky své tělesné konstituci dovede ztvárnit postavu od dvaceti do pozdních třiceti let. Jeho divoký a charismatický vlk Belfort je jednoznačně jednou z nejlepších rolí jeho dosavadní kariéry. Směle DiCapriovi sekunduje Jonah Hill i Margot Robbie. Agenta FBI ztvárnil stereotypní správňák Kyle Chandler a v menších rolích se objevil například Matthew McConaughey, Rob Reiner, Jon Favreau nebo Jon Bernthal.

Koncept vyprávění působí nekoherentně a samotná story o miliardáři a jeho cestě k vrcholu a zase zpět, je předvídatelná. Motivy a vyprávění doplňují další a další postavy a vše se dobrých 120 minut nabaluje, aby se dalších 60 minut mohla tato mohutná koule postav, peněz a drog dovalit do finále. Objevují se nadšené ovace, že tříhodinová stopáž nevadí, že ji v tomto případě nelze ani postřehnout. Lze a film se repetivnosti a nudným pasážím nevyhne.

Scorseseho pokračování stylových Mafiánů a Casina s obdivuhodným Leonardem DiCapriem v hlavní roli šovinistického dobytka je prostě nepřehlédnutelné. Jednou absolvovat tuto jízdu však bohatě stačí.

MIchala Benešovská

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

The Wolf of Wall Street

Režie: Martin Scorsese

Další články v kategorii