Sviňák

Život je skvělý, život je fajn. James McAvoy řádí v Edinburghu a Hamburku, nic mu nestojí v cestě k povýšení, ale pak se něco zadrhne. Jon S. Baird natočil rozmělněnou jízdu, která sice ví odkud kráčí, ale už moc neví kam.

Danny Boyle se nechal slyšet, že Trainspotting 2 bude. Jen nikdo neví kdy přesně. A tak se v mezičase chytil pádla Jon S. Baird, aby nám k tomu čekání naservíroval jednohubku. Sviňáka totiž s kultovním filmem 90. let spojuje jméno autora předlohy. Irvine Welsh se s tím nikdy moc nepáral, což ostatně svého času dokazoval i další příspěvek do amfetaminového kotle - Acid House.

Bruce je policajt, s nímž věta "strávit večer" nabírá zcela nové kontury. Ten magor by vás utahal k smrti a ještě by z toho mel náramnou prdel. Je to prostě Sviňák. Kromě fetu, korupce a (ne)milostných avantýr jede ve velkém i různě vyčůrané formy intrik. To ale neznamená, že by s ním nebyla zábava. Bruce je neskonalé prase, chrlí jednu hlášku za druhou, ve chvilkách klidu a oddechu masturbuje a tam, kde např. takový Kuneš v Cirkusu Bukowsky končil, se Bruce teprve probouzí.

Sviňák je každopádně docela neškodná srandička. Jon S. Baird natočil zběsilou jízdu, která i přes nerozvinuté, ovšem silně karikaturní charaktery baví od první minuty, jen se někde za půlkou zadrhne - v momentě, kdy se z komedie vylíhne temný thriller, který je těžkopádný, bez dobrého nápadu a překvapivé pointy - a do stejné vody už se nevrátí.

Do té doby však prostor patří Jamesi McAvoyovi. Svůj part si náramně užívá; šílenství rozsévá všude kolem sebe. Jenže ač se snaží sebevíc, scénář a režie mu v tom moc nepomáhá. Jakoby se Baird, který si navíc pomáhá návodným, ale skvělým soundtrackem, nemohl na poslední chvíli rozhodnout, co chce vlastně natočit. A tak si raději střihnul variaci na Hrnečku vař.

Ne, nejde to do sebe, z kina přesto neodejdete tak úplně s prázdnou. Kýžený emocionální efekt však fofrem vyprchá a zbyde jen přepálená bakalářská povídka o jednom detektivovi, který kvůli své ženě prahne po povýšení, ale zároveň dělá všechno pro to, aby ho nezískal. A to je trochu málo.

Hodnocení:

Související články

[Trailery]

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Sviňák

(Filth)

Režie: Jon S. Baird

Další články v kategorii